Erwin Vousten nieuwe koning & Isa de Vos nieuwe jeugdkoningin

18/05/2024 & 19/05/2024

Tijdens het afgelopen Pinksterweekend is er weer volgens traditie geschoten voor een nieuwe koning(in) en jeugdkoning(in) van ons gilde. Op zaterdagochtend 18 mei heel vroeg in de ochtend werd Groeningen wakker gemaakt door de drumband. Wordt allen wakker want vandaag is de dag! Koningschieten staat in het verschiet. De drumband kreeg na de reveille een ontbijt bij Frans Kusters, die op dat moment nog koning is.

In de middag rond de klok van 15.30 uur vertrok het bijna voltallige gilde naar de Voortweg om daar een schot te lossen op het oude schietterrein. Als alle gildeleden een schot hebben gelost vertrekken ze naar schietterrein “De Lêmse Kuul”. De weergoden waren ons goedgezind. Het blijft mooi droog en een mooi temperatuurtje om te starten met het koningschieten. Met 10 schutters strijden ze om de titel koning of koningin voor 2024/2025. Bij de jeugd deden 5 schutters mee. Na 5 herenscheuten en 175 schoten kwam de ‘vogel’ naar beneden.

Erwin Vousten kijkt licht geschokt naar de vogel die op de grond is gevallen. Na vele jaren mee geschoten te hebben mag hij zich eindelijk koning van ons gilde noemen

Wat een ontlading en wat een feest! Ook bij de jeugd was het lang spannend. Na 149 schoten wist Isa de Vos de vogel naar beneden te schieten. Zij mag voor het komende jaar jeugdkoningin zijn. Nadat de nieuwe koning bekend is, mogen alle gildeleden deelnemen aan het verschieten van de ‘prijsvogel’. Deze prijsvogel werd door Marjon Hermans-Ermers naar beneden geschoten. Ook dit jaar hebben we een extra schietpaal gereed gemaakt voor het publiek, genaamd de ‘publieksvogel’. Alle aanwezigen, geen lid van het gilde en ouder dan 12 jaar, mochten hierop schieten. In totaal hebben 11 personen hieraan meegedaan. Na 50 schoten werd de publieksvogel naar beneden geschoten door Conny Jans.

Dit jaar is besloten om op het schietterrein te blijven. Hier werden enkele saluutschoten gelost ter bekendmaking aan de inwoners van Groeningen dat er een nieuwe koning en jeugdkoningin is, met aansluitend de trom- en vendelhulde. Na de officiële huldiging werd er gestart met teren en gezellig samen zijn. Dat maakt een einde aan een eerste hele mooie gildedag.

De volgende dag, wederom weer heel vroeg in de ochtend, werd Groeningen wakker gemaakt door de drumband. We hebben een nieuwe koning en jeugdkoningin en over een aantal uren start de Heilige Mis! De drumband krijgt een ontbijt bij de nieuwe koning Erwin Vousten en bij de jeugdkoningin Isa de Vos.

De zondag (1e Pinksterdag) staat in het teken van de traditionele Heilige Mis in de openlucht met medewerking van ’t Groenings Koor. Deze heeft plaatsgevonden op het grasveld bij de kapel en was voor iedereen toegankelijk. Gildepriester Ruud Willemsen heeft deze mis geleid. Ook deze dag heeft een aanpassing in het standaardprogramma. Na de Mis ontvingen de aanwezigen een broodje en een drankje om daarna meteen door te gaan voor het inhalen van onze nieuwe koningin Anita Vousten en haar hofdames en ons jeugd prins-gemaal Ilan Velthuis.

Bij “De Zandpoort” kregen de koning, koningin, jeugdkoningin, jeugd prins-gemaal en de jubilarissen Jac Gerrits en Jeroen Kuijpers, een trom- en vendelhulde. Volgens traditie trakteert de koning na de officiële hulde aan alle aanwezige kinderen op snoepjes. Hierna kon voor de volwassen gildeleden het teren beginnen. Tijdens dit gezellig samenzijn werd de wisselbeker aan de koning uitgereikt door Keizer Jeroen Kuijpers en vond er nog een loterij plaats. Het gilde kent twee Gildtmeesters welke gedurende twee jaar verantwoordelijk zijn voor het poetsen van het (konings)zilver en zij moeten ervoor zorgen dat het zilver aanwezig is op momenten dat het gilde uittreedt. Jaarlijks treedt er één af en wordt er een nieuwe Gildtmeester benoemd. Dit jaar werd Tinie Martens bedankt voor zijn inzet in de afgelopen twee jaar en werd de nieuwe Gildtmeester bekend gemaakt. Sjaak Elbers gaat voor het tweede jaar deze functie vervullen en Chris Rijnen is hieraan toegevoegd.

Maar hiermee komt het feest nog niet ten einde. In plaats van twee dagen feest, hebben we dit jaar drie dagen feest. Op zaterdag 1 juni gaan we weer verder. We starten om 19.30 uur met de receptie voor het nieuwe koningspaar, jeugdkoningspaar en de jubilarissen (Jac Gerrits, Jeroen Kuijpers en Theo van Bree). Tijdens de receptie is er voor iedereen gelegenheid om ze te feliciteren en worden de jubilarissen gehuldigd.

Aansluitend is er die avond voor de eerste keer een Royal Bird Party. Dit wordt een fantastische feestavond vol plezier, gezelligheid en geweldige muziek van de DJ! De aanvang van de Royal Bird Party is om 21.00 uur. Op deze avond is iedereen die deze gezellige party wil bijwonen van harte welkom. We maken er een gezellige feestavond van! Tot ziens op 1 juni!