Kruisboogschieten traditioneel

Binnen de kruisboogsport onderscheiden we een aantal disciplines. Elke discipline of sectie heeft haar eigen aantrekkingskracht. Binnen het St. Anthonius en St. Nicolaasgilde beoefenen we twee disciplines; namelijk het kruisboogschieten traditioneel en het kruisboogschieten wip.

Bij het traditioneel schieten (10 meter vlakschieten) wordt er binnen geschoten met traditionele bogen, zonder moderne hulpmiddelen. Deze bogen worden voornamelijk in Nederland en België gebruikt en worden op ambachtelijke wijze vervaardigd door speciale bogenbouwers (maximaal 9,5 kg).

Er wordt geschoten op kaarten (oftewel blazoenen) die met rubber bevestigd zijn op een houten blok op een afstand van 10 meter. Deze blazoenen zijn bedrukt met cirkels, waarbij het middelpunt de 10 is (het hoogst haalbare puntentotaal op de kaart)

In ons clubgebouw beschikken we over automatische banen. Hierbij loopt het houten blok met blazoen over een railsysteem waardoor je de pijl na het schot door middel van een elektrisch motortje naar je toe kunt halen en de kaarten kan verwisselen. Een wedstrijd schiet je in principe over 20 schoten. Hierbij kun je dus maximaal 200 punten schieten. Het is een uitdagende combinatie van handelingen, waarbij concentratie en mentale veerkracht erg belangrijk zijn.

Kruisbogen zijn niet illegaal in Nederland en België, maar wel onderhevig aan wettelijke beperkingen. Een kruisboog mag men alleen in bezit hebben boven de leeftijd van 18 jaar. De kruisboog mag alleen gebruikt worden op een afgesloten (eigen) terrein, dus niet op de openbare weg of andere publiek toegankelijke plaatsen. Men dient de kruisboog wel zodanig naar dit terrein te vervoeren, dat de kruisboog niet onmiddellijk gebruiksklaar is.

Geschiedenis van het kruisboogschieten

De eerste schuttersgilden die in ons land werden opgericht waren kruisbooggilden. Dat gebeurde vanaf het begin van de 13e eeuw. De kruisboog zelf is nog ouder. Door zijn grote kracht was de kruisboog een geducht wapen dat door de gilden op het slagveld en ter verdediging van de stad werd gebruikt. Nadeel was dat het opspannen van de kruisboog relatief veel tijd vroeg. Met de komst van de vuurwapens werd de kruisboog geleidelijk aan minder gebruikt als wapen, maar steeds meer voor folklore, ontspanning en wedstrijden.

Kruisboogschieten is niet alleen een strijd met je tegenstander, maar vooral een confrontatie met jezelf. Het is een sport waarbij het gaat om pure techniek, balans en concentratie. Wie bij het woord kruisboog alléén maar denkt aan gildes en schuttersverenigingen, heeft het mis. Kruisboogschieten is een sport voor iedereen. Jong en oud, man en vrouw beoefenen de sport. Ieder op zijn of haar eigen niveau en in zijn of haar favoriete discipline. Hoewel kruisboogschieten een individuele sport is, zijn het delen van de passie, het uitwisselen van ervaringen én gezelligheid ook belangrijke aspecten. Bij ons zijn de banen (voor het kruisboogschieten traditioneel) gevestigd in ons clubgebouw en staan de bomen (voor het kruisboogschieten wip) op ons schietterrein.

Meer informatie

Via onderstaande externe links kunt u meer informatie vinden over de verschillende disciplines in het kruisboogschieten. Zo zijn hier onder andere de datums en uitslagen van de wedstrijden in de verschillende competities te vinden.