Gemeentekoningschieten te Holthees

03/09/2006

Afgelopen zondag was het weer tijd voor het tweejaarlijkse gemeentekoningschieten voor alle acht gilden uit de gemeente Boxmeer. Tijdens deze wedstrijd strijden alle gilden uit de gemeente Boxmeer (Groeningen, Boxmeer, Holthees, Overloon, Sambeek, Maashees, Oeffelt en Beugen) om de eer de gemeentekoning in de gelederen te krijgen. Ieder gilde moet proberen in zo min mogelijk schoten een houten klos naar beneden te schieten en de laatste schutter van het winnende gilde mag zich vervolgens voor de komende twee jaar gemeentekoning noemen. Twee jaar geleden viel Marco Gerrits van ons gilde deze eer ten deel en iedereen hoopte dan ook op een vervolg van dit succes.

Na de gezamenlijke mars naar het schietterrein werd Marco van het zilver ontdaan en kreeg hij een fraai herinneringsschild opgespeld door burgemeester Karel van Soest. Na de loting werd er vervolgens met goede moed aan de wedstrijd begonnen. Gedurende de strijd bleef het weer erg aangenaam; er was geen regen en er was bijna geen wind. De wedstrijd bij de dames was erg spannend en ondanks dat een aantal leden van het gilde van Groeningen een goede kans had om te winnen, werd de wedstrijd uiteindelijk gewonnen door een lid van het gilde van Oeffelt. Bij de wedstrijd voor de jeugd was het wel een lid van het gilde van Groeningen die de wedstrijd wist te winnen. Het was namelijk Linda Vloet die als winnares uit de strijd kwam.

Het hoofdonderdeel duurde geruime tijd langer dan de andere twee wedstrijden en het was een zeer spannende strijd. Bij Groeningen viel op een gegeven moment de helft van de klos naar beneden, terwijl de andere helft samen met een heel stuk multiplex achterstevoren bleef hangen. Vanaf dat moment was het voor de schutters erg moeilijk om het hout daar te raken waar deze nog vastzat, maar bij ieder volgend schot bewoog de klos alle kanten op en leek deze ieder moment te kunnen vallen. Om de spanning nog eens op te voeren kwam ook de klos van Sambeek ineens los te zitten en ook deze leek ieder moment naar beneden te kunnen komen. Na 150 schoten waren er nog drie gilden (Groeningen, Sambeek & Oeffelt) die goede kansen hadden om de wedstrijd te winnen. Uiteindelijk was het niemand minder dan Marc Peters die gelukkig voor ons met het 180e geloste schot het laatste stuk hout naar beneden schoot, waarmee hij de titel binnen ons gilde hield! Hiermee heeft ons gilde een unieke prestatie geleverd, door de titel van gemeentekoning te prolongeren.

Na de wedstrijden werd overgegaan tot het officiële gedeelte. Hierbij werden de prijzen overhandigd en werd er een vendelhulde gehouden. Vervolgens kreeg iedereen de mogelijkheid de winnaars te feliciteren bij de receptie in café “Trefpunt” te Holthees. Er kan al met al teruggekeken worden op een zeer sportieve en gezellige middag, die goed georganiseerd was door het gilde van Holthees. Uiteraard willen we ook via deze weg de winnaars van harte feliciteren met de geweldige prestaties!