4-dorpen schieten te Holthees

12/07/2008

Volgens goed gebruik strijden de vier gilden van de voormalige gemeente Vierlingsbeek al geruime tijd elk jaar om het gemeentekoningschap en het bijbehorende zilveren schild dat is vernoemd naar Huub van de Moosdijk; voormalig burgemeester van de gemeente Vierlingsbeek. Ook afgelopen weekend waren de vier gilden (het Onze Lieve Vrouwe Gilde uit Holthees, het St. Joris en St. Anthoniusgilde uit Maashees, het St. Theobaldusgilde uit Overloon en het St. Anthonius en St. Nicolaasgilde uit Groeningen) weer bij elkaar, ditmaal in Holthees. Door de winst van vorig jaar hadden we de gemeentekoning in de gelederen en we hoopten uiteraard deze titel te prolongeren. Iedereen weet echter dat dit geen gemakkelijke opgave is. Al tijdens de gezamenlijke afmars begon het te regenen en het was afwachten of we tijdens het schieten goed weer zouden krijgen. Toch bleef de regen bij vlagen weg en hebben we redelijk goed weer gehad. Na het afhangen van het schild, het bepalen van de schietvolgorde en het hijsen van de vlag volgden de herenscheuten en uiteraard het schieten.

De jeugdklos werd na een erg spannende strijd met het 74e schot eraf geschoten door Elvy de Hoog van het gilde van Maashees. Ook het onderdeel voor de koningspartners werd door Maashees gewonnen en wel door Marianne Telkamp met het 99e schot. Bij het schieten door de gilden was het erg moeilijk om te voorspellen wie er zou gaan winnen. Het leek alsof de gilden van Maashees en Groeningen de beste papieren hadden, maar toen viel toch ineens de klos van Holthees na 223 schoten naar beneden. De laatste schutter hierbij was Mariëtte Pingen. De overige drie gilden slaagde er vervolgens niet in om binnen het aantal schoten van Holthees hun klos weg te schieten en daarmee werd de koningin van het gilde van Holthees (Hanriëtte Pingen) de nieuwe 4-gilden koning(in). Toen de klossen naar beneden kwamen werd duidelijk hoe dicht de overige gilden bij de overwinning waren. Mooi detail is dat met de winst van Holthees het organiserende gilde voor de derde maal op rij tevens de winnaar is geworden (Maashees 2006, Groeningen 2007 en Holthees 2008).

Na het schieten werd overgegaan tot de overhandiging van de prijzen en de overvendeling. Ook werd er een mooie groepsfoto gemaakt van alle aanwezigen. Het geheel werd afgesloten met een receptie in “Trefpunt”, waar iedereen de gelegenheid had de winnaars te feliciteren. We willen graag het gilde van Holthees bedanken voor de goede organisatie en uiteraard willen we nogmaals alle winnaars van harte feliciteren. Hoewel we helaas niet met de winst naar huis zijn gegaan kunnen we zeker terugkijken op een sportieve en vooral gezellige middag.