Kringgildedag Maashees

24/08/2008

Afgelopen weekend was ons gilde weer uitgenodigd voor een Kringgildedag binnen onze eigen kring. Ditmaal vond het geheel in Maashees plaats en een aantal gildebroeders ging er dan ook mooi op de fiets naartoe. In tegenstelling tot op de jubileumdag van de Kring van Schuttersgilden Land van Cuijk kort geleden in Boxmeer, was er nu weer voor iedereen een mogelijkheid om deel te nemen aan wedstrijden. Uiteraard begon de dag voor een afvaardiging van ons gilde (koning Jeroen Kuijpers, koningin Menta Brakel, keizer Rini Peters, hoofdman Theo Kuijpers en erehoofdman Jan de Vos) weer vroeg met een heilige gildemis en een goed verzorgde koffietafel. Hierna arriveerde de overige leden van de 29 aanwezige gilden en maakte iedereen zich klaar voor een optocht door Maashees. Ons gilde was goed vertegenwoordigd en we hadden weer een mooi aantal jeugdige zilverdragers. Na de optocht volgde een massale opmars en slangendefilé met alle aanwezige gilden. Dit alles zag er bijzonder mooi uit op het grote terrein in Maashees.

Na dit gedeelte was het weer tijd voor de verschillende wedstrijden vendelen, trommen en geweerschieten. Bij het vendelen liet Jordi van Kessel een goede routine zien, waar hij een tweede prijs voor won in het onderdeel vendelen 14 t/m 16 jaar. De andere vendeliers vielen helaas net buiten de prijzen. Bij het geweerschieten ging het minder goed. Niemand van het grote aantal Groeningse schutters wist zich individueel in de prijzen te schieten. Verschillende schutters eindigden net buiten de prijzen, zoals Marcel de Vos met een vierde plaats op het onderdeel Vrije Hand. Gelukkig won een korps van Groeningen (Hans Gerrits, Daniël Kuijpers, Robby Willems en Carsten Willems) wel een eerste prijs in het onderdeel geweerschieten korps klos. Ook het korps bestaande uit Theo van Kessel, Tinie Martens, Rob Martens en Jac Gerrits presteerde goed op dit onderdeel. Per vereniging kon echter maar één prijs in dit onderdeel gewonnen worden, waardoor dit laatste korps niet in de prijzen viel.

Het was echter vooral de drumband die goed presteerde in Maashees. Het korps behaalde een prachtige eerste prijs voor de muziektrom in de hoofdklasse. Dit met promotie naar de ereklasse; de hoogst mogelijke klasse om in uit te komen. Hiernaast won Marjon Ermers een eerste prijs bij het onderdeel muziektrom senioren individueel klasse A. Ook was dit goed genoeg voor een promotie naar een hogere klasse. Als klap op de vuurpijl slaagde keizer Rini Peters erin om het schietonderdeel voor de keizers te winnen. Hij wist de houten keizersvogel naar beneden te halen en verdiende hiermee een mooi zilveren keizerskruis.

Bij de prijsuitreiking was het afwachten hoe hoog Groeningen zou einidigen in het algemeen klassement. Iedereen wist dat we een grote kanshebbers zouden zijn voor de Ereprijs. Deze prijs hebben we vorig jaar nog gewonnen op de Vrije Gildedag in Milsbeek en precies vijf jaar geleden op de Vrije Gildedag in Beers. Uiteindelijk was het echter het gilde van Blitterswijck dat met deze hoogste prijs aan de haal ging. Ons gilde eindigde nét onder Blitterswijck en ontving de eerste 1e prijs, wat uiteraard ook een bijzonder goede prestatie is. We hebben de hele dag mooi weer gehad en we kunnen absoluut terugkijken op een gezellige en goed georganiseerde gildedag.