Gilde Groeningen wint beide titels bij het 8-gilden schieten

10/09/2023

Zondag 10 september vond in het zonnige en warme Holthees het koningschieten van de 8 gilden van de voormalige gemeente Boxmeer plaats. Voorheen was dit het gemeentekoningschieten van de gemeente Boxmeer, maar nadat de gemeente Boxmeer is opgegaan in de gemeente Land van Cuijk is deze wedstrijd veranderd. We schieten nog steeds met dezelfde acht gilden, maar nu heeft de wedstrijd een andere opzet.

In de nieuwe opzet zijn er twee voorrondes, gevolgd door een finaleronde. In elke ronde wordt door twee gilden om en om op dezelfde vogel geschoten. Het gilde dat het laatste restje van de vogel naar beneden haalt is de winnaar en gaat door naar de volgende ronde. Na twee wedstrijdrondes zijn er twee finalisten over die tegen elkaar strijden om de titel. De laatste schutter van het winnende gilde van de finaleronde mag zich de komende 2 jaar ‘8-gilden koning van de voormalige gemeente Boxmeer’ noemen. Jeugdleden schieten gezamenlijk op de jeugdvogel.

We waren met zeven gilden die na loting twee aan twee tegen elkaar streden. Het gilde van Maashees had zich afgemeld en was helaas dus niet aanwezig. Door loting in verband met het oneven aantal gilden was het gilde van Holthees vrijgeloot van de eerste ronde. De winnaars van de eerste ronde gingen door naar de halve finale. De volgende drie gilden vielen in de eerste ronde af: Beugen (Sint Antonius, Sint Sebastianus en Heilig Sacramentsgilde), Sambeek (Sint Anthoniusgilde) en Overloon (Sint Theobaldusgilde). Gert-Jan de Wijse schoot ons gilde naar de halve finale.

In de halve finale moest ons gilde tegen het Heilig Bloedsgilde uit Boxmeer schieten en Gilde Salvator Mundi uit Oeffelt moest het opnemen tegen het Onze Lieve Vrouwe Gilde Holthees. Een schot door Jeroen Kuijpers zorgde er voor dat het laatste restje van de vogel naar beneden viel waardoor we in de finale belandden. De spannende finale ging tussen Groeningen en het gilde van Oeffelt. Theo van Kessel van het gilde van Groeningen schoot het laatste stukje van de vogel naar beneden, waarmee ons gilde zich winnaar mocht noemen. Theo draagt nu twee jaar lang de titel ‘8-gilden koning van de voormalige gemeente Boxmeer’.

Er was zoals gezegd ook een vogel voor de jeugd. Ook hier ging de strijd tussen Groeningen en Oeffelt. Uiteindelijk werd Ilan Velthuis van het gilde van Groeningen 8-gilden jeugdkoning! Tijdens de huldiging werd bij Theo de traditionele ketting omgehangen met de acht schildjes waarop de patroonheiligen van de acht gilden afgebeeld staan. Ilan ontving een mooie bokaal. Over 2 jaar vindt er weer een nieuwe wedstrijd plaats en mag Theo de ketting weer inleveren.

Het was een gezellige middag waarbij verbroedering hoog in het vaandel stond. Het St. Anthonius & St. Nicolaasgilde keerde tevreden met beide te winnen titels huiswaarts!