Vendelen jeugd NBFS Federatietoernooi

17/09/2023

Op de laatste nazomerdag van 2023 vond in Oploo bij het Sint Matthiasgilde het NBFS Federatietoernooi (VTBS) plaats. Waar de gildedag eerder dit jaar qua activiteiten plaatsvond op het grote grasveld van het gilde, was er nu enkel plaats voor de standaardrijders onder en rondom de schietbomen. De rest van het terrein stond vol met zonnebloemen waardoor het vendelen, trommen en bazuinblazen niet bij de watermolen plaatsvond, maar rondom de windmolen de Korenbloem op steenworpafstand. Tijdens de opening waarbij ook burgemeester Moorman aanwezig was, werd aan Kees Lenkens de gemeentepenning van de gemeente Land van Cuijk uitgereikt als teken van dank voor de decennialange inzet voor het gilde, de federatie en Oploo.

Vervolgens vingen de wedstrijden aan waarbij Isa de Vos en Ilan Velthuis individueel hun vendeloefening mochten tonen voor de jury. In een veld van in totaal acht deelnemers van vijf verschillende gildes bij de jeugd t/m 12 jaar. Isa liet, ondanks haar polsblessure, het vendel mooi zwaaien en Ilan, ondanks de zenuwen, kwam ook tot een complete oefening met wat extra vrije kür-elementen. Tessel Kamminga heeft meegekeken om te zien wat de individuele wedstrijd inhoudt zodat ze een volgende keer ook mee zou kunnen doen.

Aangezien pas na 2,5 uur het jeugdgroepsvendelen op de planning stond, werd besloten om later op de middag weer te verzamelen. Opgeladen en wel werden de vendels opgepakt door Isa, Ilan en Tessel en werd een mooie, bijna synchrone, oefening neergezet. Dat de 2 “tegenstanders” vele jaren meer ervaring hadden, deed de pret niet drukken. Er was weer ervaring opgedaan en ideeën om het de volgende keer nog beter te kunnen doen. Onder andere door een tamboer erbij te vragen om de maat aan te geven.

Na het bekijken van enkele vendeloptredens van onder andere leermeester Math Ermens individueel en samen in een grotere groep, was het weer tijd om naar huis te gaan met in de rugzak weer extra vendelervaring. In tegenstelling tot de gildedag vielen de jeugdvendeliers vandaag dus niet in de prijzen.