Bijzondere vondst St. Anthonius en St. Nicolaasgilde

30/03/2014

Het St. Anthonius en St. Nicolaasgilde uit Groeningen is afgelopen jaar in het bezit gekomen van een zeer bijzonder voorwerp. Een tijdje geleden kreeg de 1e Deken van het gilde (Robby Willems) een e-mail van een man uit de plaats Sussex in Engeland. Deze man, Patrick Bedesford, was via de website van het gilde aan zijn contactgegevens gekomen en stelde in zijn e-mail de vraag of hij hem iets kon vertellen over het koningschieten bij het gilde. Robby had hem in zijn reactie uitgelegd wat er zoal tijdens dit evenement gebeurt en dat dit een belangrijk evenement is voor het gilde. Uiteraard vroeg hij tevens naar de reden waarom hij hier graag informatie over zou willen hebben.

In zijn reactie vertelde Patrick dat zijn vader tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland was gelegerd en dat hij bevriend was met iemand die lid was het St. Anthonius en St. Nicolaasgilde uit Groeningen. Toen zijn vader na zijn uitzending terug naar Engeland ging, kreeg hij van die persoon (Leonardus Derks) een zilveren schild cadeau. Op dat moment was nog niet bekend wat voor een soort schild hij had gekregen en daarom vroeg Robby hem om een foto te sturen.

Toen hij vervolgens foto’s opgestuurd kreeg bleek dat het ging om een schild uit 1935, een jaartal waarvan het gilde tot op heden niet wist wie er in dat jaar koning was geweest! Het schild was door de koning van dat jaar vervaardigd en volgens de tekst op het schild was dat Leonardus Derks zelf. Het gilde wist al dat Leonardus Derks in 1933 koning was geweest, maar wist niet wie er in 1934 en 1935 koning was. Naast het gegeven dat het nu dus wist dat Leonardus Derks zowel in 1933 als in 1935 koning was, kon het ook nog een andere conclusie trekken, namelijk dat Leonardus óók in 1934 koning was geweest. Het schild heeft namelijk de vorm van een ster met een diameter van 8 centimeter en het bevat de tekst “Keizer der St. Antonius en St Nicolaas Gilde”! In 1935 was hij dus voor de derde keer op een rij koning geworden en daarmee de nieuwe keizer! Tot op dat moment ging het gilde altijd ervan uit dat er maar zes keizers waren geweest, maar nu bleek dus dat het een zevende keizer heeft gehad. Uiteraard was Robby nu zeer geïnteresseerd om deze keizersster te bemachtigen, zodat hij deze zou kunnen toevoegen aan de collectie van het gilde.

Aanvankelijk wilde hij de keizersster niet verkopen, maar na meerdere e-mails gestuurd te hebben met daarin een uitleg van de waarde en de betekenis van de keizersster voor de vereniging wilde hij het schild tóch verkopen. Bij verschillende zilversmeden heeft Robby toen navraag gedaan naar de waarde van het voorwerp en met deze informatie is hij na de nodige onderhandelingen een prijs overeengekomen. Nadat het geld was overgemaakt, stuurde Patrick de keizersster ook daadwerkelijk op en inmiddels heeft het gilde het dan ook in zijn bezit!

Naast het feit dat het gilde een nieuwe keizersster aan zijn collectie heeft kunnen toevoegen én het inmiddels weet dat het een zevende keizer heeft gehad, blijkt ook maar weer eens dat het erg nuttig kan zijn om als vereniging een website te hebben met daarop contactinformatie. Als het gilde dit namelijk niet gehad zou hebben, dan zou Patrick Bedesford nooit in staat zijn geweest om contact met het gilde op te nemen.