Slotavond clubkampioenschap kruisboogschieten 2013-2014

07/02/2014

Afgelopen vrijdag schoten we de laatste schietavond van het clubkampioenschap kruisboogschieten traditioneel 2013-2014. Op deze avond kon iedereen voor de laatse keer schieten voor het clubkampioenschap. Iedere wedstrijdavond kreeg elke deelnemer de gelegenheid om series te schieten van 24 schoten (vier proefschoten & 20 schoten die meetellen voor het algemeen klassement). Wanneer men meer dan drie series had geschoten, mocht een van de geschoten series vervallen. Het clubkampioenschap kruisboogschieten vond dit jaar voor de tiende keer plaats en net als bij de voorgaande edities werden ook dit jaar de schietavonden druk bezocht. Dit jaar waren er zes schietavonden die meetelden voor het clubkampioenschap en in totaal hebben 24 verschillende schutters deelgenomen. Helaas waren er hiervan 3 die niet het minimaal benodigde aantal series hadden geschoten. Vorig jaar schoten er 27 personen en haalden 6 personen niet het benodigde aantal series.

Nadat alle schoten van de avond waren gelost, kon de jury bepalen wie in elke klasse het beste had geschoten. De prijsuitreiking werd gedaan door Jac Gerrits (organisatie) en hoofdman Berni Kusters. De 24 deelnemers van dit jaar hebben tijdens de zes schietavonden in totaal 89 meegetelde series geschoten van 20 schoten (exclusief proefschoten). Er zijn dus in totaal maar liefst 1.780 meegetelde schoten gelost op de vier verschillende kruisboogbanen (exclusief proefschoten). Dit zijn slechts 60 schoten minder dan de vorige editie van het clubkampioenschap, maar we hadden dit jaar wel minder schutters.

Van de 89 meegetelde volledig geschoten series behaalde Theo Kuijpers de hoogste individuele score, namelijk 196! Theo schoot deze score op 30-12-2013 (8 x een 10+, 8 x een 10 en 4 x een 9). Van alle scores die meetellen voor het algemeen klassement is er tijdens de zes schietdagen in totaal 191 keer een 10+ (de hoogst mogelijke score) geschoten. Vorig jaar was dat over zes schietavonden 217. Voor dit jaar staat dit gelijk aan een gemiddelde van 0,1073, dus gemiddeld schoten alle schutters samen in ruim 10% van de schoten een 10+. Vorig jaar was dit gemiddelde 0,1179, dus in dit opzicht hebben we dit jaar iets minder goed geschoten dan vorig jaar. We hadden maar liefst vier schutters met het meeste aantal 10+en in één geschoten serie (8 stuks), namelijk Rinus Thijssen, Jac Gerrits, Theo Kuijpers en Maik Vloet. Het 10+ klassement werd dit jaar gewonnen door Maik Vloet. Hij schoot over een aantal van 60 meegetelde schoten maar liefst 20 maal een 10+ en had dus een ongekend hoog gemiddelde van 0,3333 (= 33,33%)! Tweede werd Jac Gerrits met een gemiddelde van 0,2500 (20 maal een 10+ over 80 meegetelde schoten) en derde werd Theo Kuijpers met een gemiddelde van 0,1875 (15 maal een 10+ over 80 meegetelde schoten). Maik ontving uit handen van de hoofdman een trofee als winnaar van het 10+ klassement.

Vervolgens kregen we de uitslagen per klasse. De schutters per klasse die op de derde, tweede en eerste plek waren geëindigd kregen een prijs. De winnaars van de verschillende klasses kregen een medaille en een bos bloemen. De schutter met de hoogste gemiddelde individuele score kreeg bovendien de beroemde wisselbeker en de titel van clubkampioen 2013-2014. Derde in klasse C werd Berni Kusters (met een score van 175,40). Tweede werd nieuwkomer Davy van der Krabben, met een verdienstelijke gemiddelde score van 178,33. Winnaar van klasse C werd Jens Loenen, met een prima gemiddelde van 180,33 uit 3 geschoten series. Er is dus erg goed geschoten in de C klasse.

In klasse B won Sietse Postmus met een score van 185,00 uit 3 geschoten series. Tweede werd Veronique Rijnen (met een score van 183,40). Helaas was ze niet meer aanwezig, maar gelukkig werd de prijs in ontvangst genomen door Chris Rijnen. Derde werd Truus Kusters (met een score van 182,00). In klasse A was de derde plaats voor Maik Vloet, met een score van 189,67. Tweede werd Jac Gerrits met een gemiddelde van 190,00 uit 4 geschoten series. De vorige editie waren Maik Vloet en Jac Gerrits op dezelfde plek geëindigd. Winnaar van klasse A en tevens de nieuwe clubkampioen werd Theo Kuijpers met een gemiddelde score van 191,25 uit 4 geschoten series. Hiermee was Theo dit jaar ook de enige die de grens van 190 voorbij ging. Voor Theo was het na editie 2011-2012 de tweede maal dat hij het clubkampioenschap kruisboogschieten traditioneel op zijn naam schreef. Uit handen van Berni kreeg hij de prijs overhandigd. Theo Kuijpers maakte vervolgens van de gelegenheid gebruik om als verrassing bekend te maken dat het was gelukt om te regelen dat zoon Jeroen Kuijpers samen met zijn vriendin Kim Cornelissen kunnen trouwen in het clubgebouw van ons gilde!

De gemiddelde score van alle schutters die deel hebben genomen aan het kampioenschap lag dit jaar op 178,93. Dit was net iets lager dan de gemiddelde score van vorig jaar (179,40). Ook na de prijsuitreiking was het nog erg gezellig en er kan dan ook weer teruggekeken worden op een mooie reeks schietavonden en een goed verlopen clubkampioenschap. De organisatie wil iedereen bedanken die heeft meegeholpen tijdens de schietavonden. We hopen iedereen volgend jaar weer te zien, zodat we ook dan weer in een mooie en sportieve strijd onderling kunnen bepalen wie de nieuwe clubkampioen gaat worden!