Drumband viert 50-jarig jubileum

08/05/2006

Dit jaar is het maar liefst 50 jaar geleden dat in Groeningen een groep van 7 mannen op blikken bussen achter op de stoep bij Jan de Vos begon te oefenen, iets wat de oprichting van de drumband van ons gilde betekende. De eerste trommen werden toen kort erna tweedehands aangeschaft, waarvan enkele werden geschonken door vooraanstaande personen uit Groeningen en Vierlingsbeek. Vorig jaar heeft de drumband welverdiende nieuwe instrumenten gekregen om het geheel nog mooier en beter te maken. Het tamboerkorps van het gilde had zijn grootste omvang rond de jaren 70, toe er bij de tamboers net zoveel personen meeliepen als bij het gilde zelf (maar liefst 34 leden telde de drumband toen). Het eerste optreden van de drumband van het gilde van Groeningen in het buitenland was tijdens een Schützenfest in het Duitse Düren-Nord. Ook is de drumband van het gilde een vijftal jaren actief geweest bij harmonie “de Herleving” uit Vierlingsbeek. Bij gebrek aan tamboers werd het gilde van Groeningen namelijk gevraagd om hen te assisteren. De tamboers hadden in die tijd dus twee uniformen thuis hangen: een van de harmonie en een van het gilde.

Ook heeft de drumband regelmatig voorop gelopen bij de schutterij van Siebengewald. De tamboers van Groeningen lieten zich van hun beste kant horen en er werden verschillende prijzen behaald. Voor de verleende diensten werd ook een vergoeding gegeven door de schutterij van Siebengewald. Deze opbrengst werd keurig in een pot gedaan waarvoor eens per jaar met alle tamboers een weekend werd georganiseerd. Tijdens die weekenden werden nog wat optredens geregeld, zodat de pot nogmaals extra gevuld werd. Zo heeft de drumband o.a. opgetreden in de Beekse Bergen, Zilvermeer Mol (België) Bobbejaanland en de Efteling. Op de gildedagen heeft de drumband alle klassen al doorlopen, het maximaal haalbare werd bereikt: de ereklasse. Momenteel laat de drumband met veel jeugdige leden hun werk horen in de A-klasse, waar ook regelmatig eerste prijzen worden behaald. Momenteel kan men lid worden van de drumband wanneer men 9 jaar is geworden. De jeugd begint dan met een eigen opleiding en na deze opleiding kan men echt lid worden van de drumband.

Om deze mijlpaal in het bestaan van onze drumband te vieren we dit op 2e Pinksterdag na de Openluchtmis met het programma “Terugblik op 50 jaar drumband”. Pinksteren is altijd een druk en gezellig weekend voor het gilde. ’s Morgens is er in alle vroegte de reveille door de drumband, met daarna een bezoek aan de nieuwe koning en jeugdkoning(in). Ook het koningschieten, de openluchtmis bij de kapel en het gezellige koninginnebal zijn uiteraard vaste onderdelen. Iedereen die graag met ons het 50-jarig bestaan van onze drumband wil vieren, is van harte uitgenodigd voor de openluchtmis en het daaraan aansluitend informeel samenzijn ter gelegenheid van het jubileum. Uiteraard is iedereen ook van harte welkom op het koninginnebal ’s avonds. De openluchtmis is om 10.30 uur bij de kapel in Groeningen en deze zal worden voorgegaan door niemand minder dan Mgr. Drs. A.L.M. Hurkmans, bisschop van ‘s-Hertogenbosch. Bij slecht weer zal uitgeweken worden naar de Laurentiuskerk te Vierlingsbeek. Na de Mis vervolgen we ons naar het gildehuis “De Zandpoort” te Groeningen, waar de gelegenheid is om de drumband te feliciteren met het 50-jarig jubileum. Het middagprogramma duurt tot 15.00 uur. Het zal een mooi programma worden, met onder andere een serenade van zowel oud-leden als jubilerende leden. Wanneer iemand bij dit alles aanwezig zou willen zijn of als iemand nog mooie oude foto’s heeft van onze drumband, dan kan deze persoon contact opnemen met het gilde. Hopelijk mogen we u begroeten tijdens Pinksteren!