Gemeentekoningschieten te Beugen

05/09/2010

Afgelopen zondag was het weer tijd voor het tweejaarlijkse gemeentekoningschieten voor alle acht gilden uit de gemeente Boxmeer. Tijdens deze wedstrijd strijden alle gilden uit de gemeente Boxmeer (Groeningen, Boxmeer, Holthees, Overloon, Sambeek, Maashees, Oeffelt en Beugen) om de eer de gemeentekoning in de gelederen te krijgen. Ieder gilde moet proberen in zo min mogelijk schoten een houten klos naar beneden te schieten en de laatste schutter van het winnende gilde mag zich vervolgens voor de komende twee jaar gemeentekoning noemen. In 2004 viel Marco Gerrits van ons gilde deze eer ten deel en in 2006 wisten we deze titel te prolongeren toen Marc Peters de klos naar beneden schoot. Nadat we in 2008 de titel waren verloren aan het gilde van Beugen, hoopte iedereen dat de gemeentekoningsketting dit jaar weer voor twee jaar voor Groeningen zou zijn.

Na de gezamenlijke mars naar het schietterrein werd de winnaar van 2008, Geert Verrijdt van het gilde van Beugen, van het zilver ontdaan en kreeg hij een fraai herinneringsschild aangeboden door burgemeester van Soest. Na de loting werd er vervolgens met goede moed aan de wedstrijd begonnen. Gedurende de strijd bleef het weer erg aangenaam. Het regende niet en er was bijna geen wind. De wedstrijd bij de dames was erg spannend en ondanks dat een aantal leden van het gilde van Groeningen een goede kans had om te winnen, werd de wedstrijd gewonnen door een lid van het gilde van Beugen. Bij de wedstrijd voor de jeugd was het wel een lid van het gilde van Groeningen die de wedstrijd wist te winnen. Het was namelijk Peerke Gooren die als winnaar uit de strijd kwam!

Het hoofdonderdeel duurde geruime tijd langer dan de andere twee wedstrijden en het was een zeer spannende strijd. Na ruim 120 schoten zag het ernaar uit dat er nog maar een viertal gilden mee zou dingen naar de overwinning. Uiteindelijk was het het gilde van Maashees dat met het 149e schot haar houten klos naar beneden wist te halen. Het gilde van Groeningen had op dat moment nog maar 131 keer geschoten en om te kunnen winnen zou het haar klos dus binnen 18 schoten naar beneden moeten schieten.

Bij het 148e schot was de klos nog niet naar beneden en daarom mocht enkel Rob Martens als laatste schutter nog proberen om de klos naar beneden te schieten. Het lukte hem zowaar om met dit laatste schot de klos naar beneden te schieten om zo gelijk met Maashees te eindigen! Om toch een winnaar te krijgen kwam er een afkampronde met een tweetal kleine klosjes. De twee schutters die voor hun eigen gilde het laatste schot hadden geschoten mochten onderling uit gaan maken wie de nieuwe gemeentekoning zou gaan worden. Na een spannende strijd was het Rob Martens gelukt om de titel naar Groeningen te halen! Hiermee heeft ons gilde een unieke prestatie geleverd, door de titel van gemeentekoning voor de derde maal te winnen in de laatste vier verschietingen.

Na de wedstrijden werd overgegaan tot het officiële gedeelte. Hierbij werden de prijzen overhandigd en werd er een vendelhulde gehouden. Vervolgens kreeg iedereen de mogelijkheid de winnaars te feliciteren bij de receptie in café “Het Posthuis” te Beugen. Er kan al met al teruggekeken worden op een zeer sportieve en gezellige middag, die goed georganiseerd was door het gilde van Beugen. Uiteraard willen we ook via deze weg de winnaars van harte feliciteren met de geweldige prestaties! En de komende twee jaar zal ons gilde weer met de gemeentekoning van de gemeente Boxmeer in de gelederen lopen!