Gilde Groeningen wint Publieksprijs op gildedag in Geijsteren

10/07/2022

Op zondag 10 juli hebben we deelgenomen aan het Historisch Gildefeest ter gelegenheid van het 550-jarig jubileum van het Koninklijk Sint Willibrordusgilde uit Geijsteren. De dag begon traditioneel met een Heilige Mis in de kerk voor genodigden, gevolgd door een koffietafel en erewijn bij Kasteel Geijsteren. Hierna startte de optocht door de straten van Geijsteren. De optocht eindigde met een massale opmars bij het kasteel. Deze dag zag er iets anders uit dan we gewend zijn bij een gildedag, want er waren geen wedstrijden voor het vendelen, trommen, geweerschieten en kruisboogschieten. Na de massale opmars waren er demonstraties van diverse verenigingen te zien en startte het koning- en keizerschieten, het enige wedstrijdonderdeel.

Na het succes met een achttal jonge jeugdleden als zilverdragers op de gildedag in Sambeek, hadden we in Geijsteren maar liefst 12 kleine jeugdleden in het gildepak meelopen. We hadden zelfs kleine vaandels gemaakt omdat er een tekort was aan hesjes met zilver. De kinderen waren erg enthousiast en dit viel bij het publiek goed in de smaak.

De dag werd afgesloten met de prijsuitreiking. Bij het koning- en keizerschieten zijn we niet in de prijzen gevallen. Een kleine delegatie van ons gilde is tot en met de prijsuitreiking gebleven, want je weet het maar nooit. Op deze gildedag zijn de gilden zoals gebruikelijk tijdens de optocht beoordeeld. De 3e prijs was voor het gilde uit Soest, de 2e prijs voor het gilde uit Venray, de 1e prijs voor het gilde uit Beugen en de Ereprijs was die dag voor het gilde van Blitterswijck. Jammer dachten we, maar toen volgde er nog een extra prijs: de Publieksprijs.

Karel van Soest, voorzitter van de Kring van Schuttersgilden Land van Cuijk, begon zijn verhaal met “als één gilde heeft laten zien dat jeugd belangrijk is voor de toekomst dan is het dit gilde wel. Het publiek heeft op diverse onderdelen de deelnemende gilden tijdens de optocht beoordeeld en bij het onderdeel Jeugd scoorde dit gilde erg hoog” en ja hoor: ons gilde werd beloond met de Publieksprijs! Een prachtige prijs om in ontvangst te mogen nemen en dat allemaal met name dankzij het enthousiasme van de kleine jeugd!