Gilde Groeningen wint Ereprijs op Vrije Gildedag Sambeek

12/06/2022

Kleurrijk en bijzonder, daar staan wij voor als gilde van Groeningen. Na vier jaar mochten wij ons weer laten zien op een gildedag in de regio, georganiseerd door het St. Anthoniusgilde uit Sambeek. Met een grote delegatie van jong en oud vertrokken we naar Sambeek met onder andere ons nieuwe koningspaar Jos en Rozalien Vloet en jeugdkoningspaar Silke Ebben en Sjors van der Zanden.

Voor het koningspaar en twee afgevaardigden van het bestuur begon de dag met een Heilige Mis, gevolgd door een koffietafel en erewijn. Daarna stond de optocht op het programma. Heel bijzonder hadden we tijdens de optocht maar liefst acht heel jonge jeugdleden die als zilverdragers meeliepen met ons gilde. Deze generatie (in de leeftijd van 4 t/m 8 jaar) staat te popelen om mee te mogen lopen, dus hebben we ervoor gekozen om de leeftijdsgrens naar beneden bij te stellen. Tijdens de optocht applaudisseerde het publiek volop toen ons gilde met de kleine zilverdragers voorbij kwam lopen. De gildebroedertjes en gildezustertjes werden per straat die we inliepen ‘groter’ en ‘groter’ en de trots spatte van hun gezichtjes af. Ook later op de dag hebben we nog veel positieve reacties ontvangen op de kleine zilverdragers. Het is belangrijk dat we de jeugd motiveren en stimuleren om bij het gilde te komen, want: wie de jeugd heeft, heeft de toekomst! Aansluitend aan de optocht volgde de massale opmars en het slangendefilé en hierna startten de wedstrijden.

Ons gilde heeft meegedaan in de volgende disciplines: trommen, vendelen, geweerschieten en kruisboogschieten. Onze drumband wist de 1e prijs bij de muziektromwedstrijden (B-klasse) in de wacht te slepen en de geweerschutters hebben een 2e prijs behaald bij het onderdeel viertal klos. Dit viertal bestond uit Tinie Martens, Rob Martens, Sjef Versteegen en Mörgan Veekens. Helaas viel ons gilde bij het vendelen en kruisboogschieten niet in de prijzen. Alle 38 gilden werden door vakkundige juryleden beoordeeld tijdens de optocht en voor deelname aan de verschillende wedstrijden, het zogenaamde Algemeen Klassement.

Het St. Anthonius en St. Nicolaasgilde uit Groeningen werd op deze prachtige gildedag beloond met de Ereprijs in het Algemeen Klassement

Heel bijzonder om deze prijs te mogen winnen! Er waren veel mooie gilden aanwezig, zowel uit onze Kring Land van Cuijk als enkele gastgilden van andere Brabantse kringen. Hierdoor was de concurrentie groot, dus het was fantastisch en bijzonder om de Ereprijs toegekend te krijgen. Wij zijn hier dan ook apetrots op!
Kleurrijk en bijzonder was het thema van de door ons georganiseerde gildedag in Groeningen (2018). Dat thema is nog steeds van toepassing op ons gilde, maar is ook zeer zeker van toepassing op de gildedag in Sambeek. De optocht, de massale opmars én het slangendefilé met 38 gilden: kleurrijk en het blijft een prachtige en bijzondere ervaring voor iedereen die meedoet en voor de toeschouwers! We hebben genoten, het was een supermooie en gezellige dag met zeer mooie prijzen. We willen het Sint Anthoniusgilde uit Sambeek bedanken voor de goede organisatie. Op zondag 10 juli a.s. nemen wij deel aan de gildedag in Geijsteren.