Gildenfestijn 2009 groot succes!

14/05/2009 t/m 17/05/2009

Afgelopen zondag en de dagen ervoor was het erg druk in Groeningen. Ruim 2.500 mensen namen deel aan of bezochten het Gildenfestijn 2009, dat ter ere van het 515 jarig bestaan van ons gilde was georganiseerd. De straten waren mooi versierd en stonden vol met mensen tijdens de optocht van de 30 deelnemende gilden uit met name de Kring van Schuttersgilden Land van Cuijk. Diverse geslaagde activiteiten passeerden de revue tijdens de vier dagen dat het festijn duurde.

Donderdag 14 mei begon het Gildenfestijn met de eerste avond van het Rabo Music Event 2009. In de feesttent waren optredens van de Limburgse troubadour Gé Reinders samen met het orkest van de Douane Harmonie. De dag erna was het ’s middags tijd voor een gezellige ouderenmiddag. Met dans van Volksdansgroep Vigro en liedjes van vroeger van een gelegenheidsensemble ondersteund door accordeonklanken van Toon Bus zat de stemming er zo in. Als uitsmijter was er een buut van Frank Schrijen. Met zijn grappen en grollen zorgde hij voor een prima afsluiting van een gezellige en druk bezochte middag. In de avonduren was de tent weer gevuld met leden van de Rabobank voor de tweede avond van het Rabo Music Event 2009. Ditmaal kwam iedereen voor optredens van onder andere Manuëla Kemp en Henk Westbroek in samenwerking met De Thuisband.

Op zaterdagmiddag 16 mei 2009 was de jeugd aan de beurt! Daarvoor was de van televisie bekende presentator Jochem van Gelder uitgenodigd. Met zijn Show Op Bestelling (S.O.B.) wist hij op een professionele en leuke manier 250 kinderen uit de omgeving prima te vermaken. Op verzoek van de kinderen zelf stond hij onder andere te zingen en te drummen. Ook hier was de opkomst boven verwachting en had iedereen een mooie middag. De zaterdagavond vulde ons gilde samen met Harmonie “de Herleving” uit Vierlingsbeek. Het bij hen bekende concept “Hollands Glorie” werd voor één keer naar Groeningen gehaald. De prachtige feesttent met groot podium, vormde een prima decor voor de plaatselijke talenten en coryfeeën die Nederlandstalige liedjes zongen. Het duo Kevin en Bibi van Studio Hellenbrand presenteerde deze gezellige en geslaagde avond.

Zondag was de belangrijkste dag die volledig recht deed aan het gekozen thema “Inspiratie voor elke generatie”. In een tot “basiliek van Groeningen” omgetoverde bomenloods werd een prachtige Heilige Mis gehouden met als uitblinkers de Gemengde Zangvereniging Groeningen. Een ieder was zeer onder de indruk van wat zij ten gehore brachten. De gebeden om mooi weer werden die dag nog verhoord. Alle uitgenodigde gilden begonnen met droog weer aan de optocht door de kern van Groeningen. Daarna volgde de massale, indrukwekkende en kleurrijke opmars van alle gilden over het hoofdterrein. Tijdens de wedstrijden schieten, vendelen, trommen en standaardrijden scheen zelfs de zon. Diverse gilden wonnen prijzen en kregen die uitgereikt door dhr. Karel van Soest, Burgemeester van Boxmeer, bijgestaan door dhr. Odi Bouwmans, voorzitter van de Kring van Schuttersgilden Land van Cuijk. De welverdiende Ereprijs ging naar het St. Antonius Abt Gilde uit Blitterswijck. De gehele zondagmiddag was er mooie livemuziek van Countryband Connected en Duo Ryder. Daarna zette Hofkapel Tumult de tent nog een keer compleet op zijn kop. De vele aanwezige gildebroeders gingen dansend en in polonaise door de feesttent.

We hebben samen meer dan twee jaar gewerkt aan de voorbereidingen van ons Gildenfestijn en we zijn dan ook enorm blij dat het geheel meer dan geslaagd is. We danken dan ook een ieder die op enigerlei wijze heeft bijgedragen aan het welslagen van het Gildenfestijn 2009. De vrijwilligers en ook de inwoners van Groeningen kunnen elkaar de hand geven. Niet alleen om elkaar te feliciteren met het mooie resultaat, maar bovenal om elkaar te bedanken voor de inzet die dit alles mogelijk heeft gemaakt. Het bewijst maar weer waar een kleine gemeenschap ongelooflijk groot in kan zijn. Laat dit een inspiratie zijn voor iedereen!