Heilige Mis 2021

18/07/2021

Nadat op zaterdag 17 juli het koningschieten had plaats gevonden op het oude historische schietterrein aan de Voortweg, stond op zondag 18 juli de reveille door de drumband en de Heilige Mis in de open lucht op het programma. Om 7.00 uur vond de reveille van de drumband plaats. Dit keer werden ze uitgenodigd voor een ontbijt bij de nieuwe koning Maik Vloet. Om 10.30 uur stond de Heilige Mis op het programma, welke volgens jarenlange traditie plaatsvond op het grasveld bij de kapel. We hadden de Heilige Mis dit jaar gepland op het schietterrein zodat we alle bezoekers makkelijker konden registreren, maar door het hoogwater moest deze toch plaatsvinden bij de kapel.

Onze nieuwe hoofdman Gert-Jan de Wijse sprak een openingswoord uit met als onderwerp ‘in de ban van Corona’:
Na een lange periode van eenzaamheid mogen wij ons vandaag weer presenteren als gilde. In deze periode was verbroedering nog belangrijker dan normaal. We hebben dit jaar veel dingen letterlijk maar ook figuurlijk moeten laten schieten als gilde. Onder andere gildedagen, schietwedstrijden, het kopje koffie op zondagochtend, oefenen met trommelen, schieten, vendelen. En vooral het samenzijn met elkaar. Maar we mogen wel zeggen dat we er met zijn allen alles aan hebben gedaan om er toch het beste van te maken. Zeker in de periode dat we nog wel wat mochten maar met aangepaste regels. Ook hebben wij dit jaar een mooie nieuwe website gelanceerd. Waar we allemaal op kunnen kijken, hoe we dit soort dagen vroeger deden. De mooie teksten en foto’s gaf ons dit jaar ook de hoop en moed dat het snel weer terug naar oude tijden mocht worden. Weg van die vier muren om ons heen, en gezellig samen zijn met onze dierbaren! Vandaag is er weer zo’n lichtpuntje. We staan vandaag op het punt om weer wat dichter bij elkaar te komen. Helaas nog niet met een knuffel of met een goeie handdruk. Maar wel met het weer zien van elkaar. En laat dit nu alvast een mooi begin zijn naar een mooie toekomst die voor ons ligt. Tot slot willen wij als gilde graag nog even stilstaan bij de mensen die in deze Corona-tijd eenzaam, ziek of overleden zijn aan dit verschrikkelijke virus. Dus vandaag willen wij graag iedereen de hoop en de moed toespreken.

Met deze woorden eindigde het openingswoord door onze hoofdman en werd gildepriester Ruud Willemsen gevraagd om de Heilige Mis te leiden. Tijdens deze Heilige Mis sprak onze gildepriester mooie woorden uit over de overeenkomsten tussen het koningschieten, het Coronavirus en de schutsbomen. Klik hier om deze overweging nog eens na te lezen.

De Heilige Mis werd muzikaal ondersteund door het sopranenkerkkoor van Smakt-Holthees. De nieuwe koning en de jubilarissen hadden een ereplaats tijdens de mis. Gelukkig gooiden de weergoden geen roet in het eten en was het een zonnige prachtige Heilige Mis in de open lucht. Na de mis trok het gilde naar gildehuis “De Zandpoort”. Hier werd aan de nieuwe koning en de jubilarissen nog een uitgebreide trom- en vendelhulde gebracht. Hierna volgde er nog een gezellig samen zijn, wat afgesloten werd met het traditionele teren.