Koningschieten 2021

17/07/2021

Koningschieten dreigde in het water te vallen, maar we hebben een nieuwe koning!

Pinksteren 2019, nu ruim 2 jaar geleden, werd er binnen ons gilde voor het laatst om het koningschap gestreden. COVID-19 gooide vorig jaar roet in het eten en ook dit jaar was het nog niet mogelijk om de activiteiten met Pinksteren door te laten gaan. Tijdens de bestuursvergadering van mei jongstleden wordt er een gewaagde beslissing genomen (zo zal later blijken). De vooruitzichten zagen er goed uit en we bekeken de mogelijkheden om het afgelaste koningschieten, de huldiging van de jubilarissen, de Heilige Mis in de open lucht en het koninginnebal alsnog door te laten gaan. We gingen voor het weekend van 17 en 18 juli. Vlak voor de zomervakantie maar na de versoepelingen van de Coronarichtlijnen (zoals het er destijds voorstond).

Vol goede moed gingen de voorbereidingen van start. Eén van de uitdagingen bleek het vinden van een koor te zijn. ’t Groenings Koor werd zoals gebruikelijk gevraagd om de mis muzikaal te ondersteunen, maar zij hadden vanwege de Coronapandemie nog niet gerepeteerd. Nadat zij het in overweging genomen hadden bleken de risico’s te groot (er waren nog geen versoepelingen gepland voor zangkoren) en hadden ze geen gelegenheid gehad om te repeteren. Om deze redenen hebben ze voor deze keer af moeten zeggen, wat zowel voor hen als voor het gilde erg spijtig was. Dus op zoek naar een alternatief. Eind juni, na vele telefoontjes gepleegd te hebben, was er een koor geregeld. Het sopranenkerkkoor van Smakt-Holthees onder leiding van dirigent Toon de Jong met Harrie Kuenen (keyboard) zullen de Heilige Mis opluisteren. De versoepelingen kwamen eerder dan verwacht al in juni, maar al snel werden de maatregelen aangescherpt door het stijgende aantal besmettingen waardoor we anderhalve week voorafgaand aan het weekend toch weer een aantal onderdelen van het weekend moesten annuleren. Dit alles in nauw overleg met de gemeente Boxmeer. De activiteiten die overbleven waren de reveille door de drumband, het koningschieten en de Heilige Mis in de open lucht. Het feestelijk moment voor de nieuwe koning, jeugdkoning(in) en de jubilarissen zal op een later moment alsnog volgen. Hoe dichter we bij het weekend kwamen, hoe spannender alles ging worden. Alle seinen voor het koningschieten en de Heilige Mis stonden op ‘groen’ tot donderdags voor het weekend: Er komt ‘hoogwater’ aan! Hierdoor kwam het doorgaan van het koningschieten weer in gevaar. “Het zal toch niet zo zijn, dat het koningschieten alsnog letterlijk in het water gaat vallen?”, dachten we. En als het koningschieten niet door kan gaan, zou er ook geen Heilige Mis zijn. De Maas trad buiten haar oevers. Een spannende tijd voor heel veel bewoners in de buurt. Zuid-Limburg wordt een rampgebied en wij hier in het oosten van Noord-Brabant moesten nog afwachten wat ons te wachten stond.

Om klokslag 07.00 uur trok de drumband door Groeningen (reveille), als aankondiging dat er die dag het koningschieten zou plaatsvinden. Maar of het koningschieten door kon gaan, was op dat moment nog de grote vraag. Het water stond toen al wel op de weg bij het schietterrein, maar nog niet aan de ingang. Bij oud-koning Sjef Versteegen werd de drumband ontvangen voor een heerlijk en gezellig ontbijt. Het water steeg snel, om 10.00 uur stond de helft van het schietterrein onder water en om 12.45 uur stond het volledige terrein onder water. Het bestuur heeft ’s ochtends ter plekke het besluit genomen om het koningschieten te laten plaatsvinden op het oude historische schietterrein! Jaarlijks trekt het gilde voorafgaand aan het koningschieten op schietterrein “De Lêmse Kuul” eerst naar het oude schietterrein aan de Voortweg om daar traditiegetrouw door alle leden een schot te lossen op de schutsboom die daar nog staat. Om het aantal schoten op dit terrein beperkt te houden, werd ervoor gekozen om het (jaarlijkse) schot door alle leden te laten vervallen en ook het jeugdkoningschieten tot een later moment uit te stellen.

Binnen enkele uren werd alles verplaatst van “De Lêmse Kuul” naar de Voortweg. Een hele logistieke uitdaging, want op het oude schietterrein zijn geen voorzieningen, maar voor onze leden is dat geen probleem. Denken in oplossingen kunnen ze als de beste. Er werd een bestelbus met koelingen voor de drankvoorraad neergezet, stroom kwam via de buurman, er werd een ‘bar’ ingericht en er werd een terras aangelegd met tafels en stoelen want iedereen moest op 1,5 meter afstand zitten volgens de corona-maatregelen. Broodjes frikandel en hamburger werden een kilometer verderop klaargemaakt en bezorgd op het schietterrein. Er stond zelfs een fiets klaar om naar de wc te gaan. Overal was aan gedacht en top geregeld.
In 1981, exact 40 jaar geleden, werd er voor het laatst op het oude schietterrein om het koningschap gestreden. Frans Kusters ging destijds de boeken in als laatste koning op dit schietterrein. Er werd op dit moment dus weer historie geschreven op dit schietterrein. Het was een heel spannende wedstrijd, mede omdat Sjef Versteegen voor de 3e keer koning zou kunnen worden en daarmee de keizerstitel van Jeroen Kuijpers zou overnemen. Dat is heel bijzonder en gebeurt niet elk jaar. Het is in het eeuwenlange bestaan van ons gilde voor zover bekend nog maar zeven gildebroeders gelukt om de keizerstitel te behalen. Jeroen Kuijpers is momenteel keizer sinds 2009.

Het was uiteindelijk Maik Vloet die het 381e schot loste waarmee de ‘COVID’-vogel volledig naar beneden viel.

Er stond namelijk ‘COVID-19’ vermeld op de vogel. Maik Vloet is de nieuwe koning van ons gilde! In het verleden is Maik al 3x jeugdkoning en 3x koning geweest. Op ons schaduwrijk oud schietterrein hebben we genoten van een gezellige en unieke middag ‘koningschieten’. Nadat de koning bekend was, trok het gilde naar de kapel waar gildebroeders Erwin Vousten en Marcel de Vos een aantal schoten losten als teken dat de nieuwe koning bekend was. Daarna gingen we naar gildehuis “De Zandpoort”, alwaar er een trom- en vendelhulde aan de nieuwe koning gebracht werd. Hierna vond het teren plaats. Om klokslag 0.00 uur moest de horeca dicht volgens de corona-maatregelen en daar hebben we ons dan ook netjes aan gehouden.

Koningschieten in corona-tijd, rekening houdende met de geldende corona-maatregelen, is gelukt: we hebben een nieuwe koning: Gefeliciteerd, Maik Vloet!

De dag na het koningschieten staat zoals gebruikelijk de Heilige Mis in de open lucht op het programma. Hiervoor verwijzen wij u naar het volgende nieuwsbericht. We kunnen terugkijken op een mooi gildeweekend. Een weekend dat we niet snel zullen vergeten, anders dan anders, maar we kunnen zeggen dat het besluit om het koningschieten toch door te laten gaan een goede beslissing is geweest. Aan alle leden, vrijwilligers, overige betrokkenen en aanwezigen die hiervoor hebben gezorgd onze dank is supergroot. We laten ons niet uit het veld slaan door wat tegenslagen. Alles wat nu niet heeft kunnen plaatsvinden zullen we op een ander tijdstip weer inhalen. Hopelijk zonder waterschade en virussen!