Kringgildedag Boxmeer

16/05/2010

Afgelopen zondag werd in Boxmeer de Kringgildedag van de Kring van Schuttersgilden Land van Cuijk gehouden en uiteraard was ook het gilde van Groeningen hier van de partij. Het was voor ons alweer een hele tijd geleden dat we deel konden nemen aan een gildedag, omdat we vorig jaar uiteraard zelf een gildedag hebben georganiseerd. De dag begon voor een afvaardiging van ons gilde (koning Jeroen Kuijpers, koningin Veronique Rijnen, hoofdman Theo Kuijpers en Frans Kusters) met een mooie gildemis en een goed verzorgde koffietafel. Hierna verzamelden de leden van 28 gilden uit de kring zich voor de optocht door het het centrum van Boxmeer. Ons gilde was zeer goed vertegenwoordigd en dat gaf een mooi geheel. Bijzonder was dat we voor het eerst sinds lange tijd weer een standaardruiter voorop hadden rijden. Een erg mooi gezicht waar we als gilde erg blij mee zijn. Standaardruiter Jan Loenen heeft veel moeite gedaan om ons gilde op deze manier compleet te maken en dat was er zeker aan af te zien. Na de optocht volgde een massale opmars en het slangendefilé met alle aanwezige gilden. Dit alles zag er erg mooi uit op het grote terrein bij het kasteel van Boxmeer.

Foto’s: Dhr. Willem den Hartigh

Hierna begonnen bij mooi weer de wedstrijden vendelen, trommen, geweerschieten en standaardrijden. Zoals gebruikelijk wist ons gilde ook bij deze wedstrijden weer de nodige prijzen in de wacht te slepen. Zo won Maik Vloet met de gildetrom een prijs (1e Prijs Gildetrom Klasse C) en presteerde Gert-Jan de Wijse goed bij het vendelen (5e Prijs Klasse C). Bij het geweerschieten werden prijzen gewonnen door Robby Willems (1e Prijs Personeel), Tinie Martens (3e Prijs Vrije Hand), Thom van Kessel (3e Prijs Jeugd) en het viertal bestaande uit Jac Gerrits, Theo Kuijpers, Lucy Kusters en Frans Kusters (3e Prijs Korps Viertallen). Als gilde kunnen we dus erg tevreden zijn met deze prestaties. Tijdens de gildedag hadden we als gilde ook de taak om een tentoonstelling te verzorgen. Sinds een aantal jaren wordt per gildedag een tweetal gilden aangewezen om dit op zich te nemen en nu was ons gilde dus aan de beurt. Onze tentoonstelling was erg goed verzorgd en werd dan ook veel bezocht door geïnteresseerde bezoekers.

Aan het einde van de mooie dag werd bij de prijsuitreiking uiteraard ook het algemeen klassement gepresenteerd. Omdat we als gilde altijd met een groot aantal leden aanwezig zijn en deelnemen aan alle wedstrijden, dingen we altijd mee voor de hoogste prijs. Het was dan ook weer spannend welk gilde ditmaal deze eer ten deel zou vallen. Uiteindelijk bleven we samen met het altijd indrukwekkende Koninklijk Sint Willibrordusgilde van Geijsteren over, maar het was toch echt ons eigen gilde van Groeningen dat met maar liefst 2,2 punten verschil (138,4 ten opzichte van 136,2) de Ereprijs in de wacht sleepte! De laatste keer dat ons gilde hierin is geslaagd was op 3 juni 2007 op de Vrije Gildedag in Milsbeek. Daarvoor wonnen we deze hoogste prijs op 24 augustus 2003 op de Vrije Gildedag in Beers. Het feit dat we een nieuwe standaardruiter in ons midden hebben, zal zeker goed zijn geweest voor de indruk die we als gilde achter hebben gelaten. De resultaten en de gezelligheid zijn maar weer eens bewijs dat ons gilde op de goede weg is en bijzonder trots mag zijn op al haar leden en aspirant-leden. Met goede moed zien we dan ook het koningschieten met Pinksteren en de Vrije Gildedag te Blitterswijck tegemoet. We willen het Heilig Bloedsgilde van Boxmeer bedanken en complimenteren met de organisatie van deze mooie gildedag.