Pinksteren 2010

23/05/2010 & 24/05/2010

Al vele jaren staat Pinksteren bij het gilde van Groeningen in het teken van het koningschieten. Ook dit weekend zouden we weer gaan bepalen wie zich voor een jaar de nieuwe koning mag noemen. Het zag er weer naar uit dat we mooi weer zouden gaan krijgen, dus iedereen was in goede stemming. Zoals gebruikelijk begon de eerste Pinksterdag erg vroeg met een reveille en rondgang door Groeningen. ’s Middags verzamelde het voltallige gilde zich bij gildehuis “De Zandpoort” om zich richting het oude schietterrein “de Vogel” aan de Voortweg te begeven. Op dit schietterrein is eeuwenlang om het koningschap gestreden en het heeft dan ook nog steeds een bijzondere betekenis voor ons gilde. Volgens traditie werd hier door alle leden van het gilde en aanwezige beschermheer en kapelaan een schot gelost op de houten vogel, waarna we samen richting het huidige schietterrein liepen.

Op het schietterrein werd de koningsvogel op de schutsboom geplaatst. Kort hierna volgde de bevrijding van de koningsvogels door de herenscheuten van erehoofdman Jan de Vos, beschermheer Karel van Soest, kapelaan Henk Janssen, hoofdman Theo Kuijpers, keizer Rini Peters, koning Jeroen Kuijpers en jeugdkoning Tom van Buijtene. Voordat we met het schieten begonnen werd overgegaan tot het afhangen van het koningszilver bij de koning en de jeugdkoning. Om aan te geven dat Jeroen Kuijpers vanaf nu keizer van ons gilde was bevestigde Rini Peters de nieuwe keizerster op het gildekostuum van Jeroen Kuijpers. De keizerster die Rini vanaf 1988 met trots heeft gedragen werd aan het hesje met keizerszilver gehangen. Als dank hing Jeroen Kuijpers vervolgens bij Rini Peters het schild om van Keizer van Verdienste.

Hierna werd snel begonnen met het schieten op de publieksvogel en de koningsvogels. Bij het schieten om de publieksvogel was het Peter Smits die met het 45e schot het laatste hout naar beneden schoot. Bij de jeugd was het dit jaar Fons Stam die de vogel na het 51e schot liet vallen en hiermee de nieuwe jeugdkoning van het gilde werd. Bij het koningschieten streden in totaal 15 schutters mee voor de koningstitel en uiteindelijk werd het laatste stuk hout door Jan Jans naar beneden geschoten met het 313e schot. Jan was in 2006 al eens eerder koning geweest en mag zich nu dus voor de tweede maal koning van het gilde noemen. Na de felicitaties van alle aanwezigen begon het schieten van de prijsvogel voor alle gekostumeerde leden. Hier was het Jan de Vos die met het 63e schot de geldprijs in de wacht sleepte.

Na het omhangen van het koningszilver volgde de vaanoverschrijding en met de nieuwe koning en jeugdkoning in de gelederen marcheerde het gilde hierna terug naar de kapel. Hier werd door Marcel de Vos en Erwin Vousten een aantal saluutschoten gelost om de inwoners van Groeningen aan te geven dat het gilde een nieuwe koning in haar midden heeft. Hierna was er bij gildehuis “De Zandpoort” een vendelhulde en een kort optreden van de drumband, waarna tijdens het teren de dag nog eens doorgenomen werd.

De drumband was de volgende morgen wederom vroeg uit de veren om de inwoners van Groeningen te wekken. Hierna was het om 10.30 uur met prachtig weer tijd voor de Heilige Mis in de openlucht bij de kapel. Er werd voor de vele aanwezigen een mooie Mis uitgevoerd, met medewerking van de Gemengde Zangvereniging Groeningen en kapelaan Henk Janssen. Na een overvendeling van de nieuwe koningen, de beschermheer, de vrouw van de beschermheer en de kapelaan marcheerde het gilde weer af naar het gildehuis voor de traditionele brandewijn en het teren. Rond de klok van half zeven ‘s avonds werden de koningin en de jeugdkoningin ingehaald. Hierna volgde bij het gildehuis een trom- en vendelhulde en was er een traktatie voor alle aanwezige kinderen.

Aansluitend was het tijd voor het traditionele koninginnebal met de receptie voor de koning, koningin, jeugdkoning, jeugdkoningin en hofdames. Later op de avond kreeg de nieuwe jeugdkoning het koningsspeldje op zijn kostuum bevestigd en werd jubilaris Marcel de Vos gehuldigd voor het feit dat hij al 25 jaar schutter van ons gilde is. Hierna werd afscheid genomen van Maik Vloet als 2e Gildtmeester. In deze functie heeft Maik de afgelopen twee jaren veel kunnen betekenen voor het gilde. Als vervanger werd de nieuwe 1e Gildtmeester bekendgemaakt, namelijk Bert Willems. Na dit officiële gedeelte werd er een loterij gehouden waar mooie prijzen werden verloot. Ook hierna ging het feest door en had iedereen het goed naar de zin. We kunnen terugkijken op een aantal mooie Pinksterdagen die bijzonder goed zijn verlopen.