Pinksteren 2008

11/05/2008 & 12/05/2008

Met prachtig weer begon Pinksteren voor onze drumband dit jaar weer met een reveille en rondgang door Groeningen. Ook ’s middags konden we onder prima weersomstandigheden met het koningsschieten beginnen. Bij gildehuis “De Zandpoort” bevestigden Gildtmeesters Herman Vervoort en Jos Vloet het nieuwe koningsschild van Jeroen Kuijpers aan de koningsketting. Hierna vertrok het gilde naar het oude schietterrein “de Vogel” aan de Voortweg, waar volgens traditie door alle gildebroeders van 18 jaar en ouder een schot moet worden gelost op de houten vogel. Dit alles bij de schutsboom waar door onze voorouders eeuwenlang om het koningschap is gestreden.

Na het schieten keerde het gilde terug naar schietterrein de “Lêmse Kuul” en werd de koningsvogel op de schutsboom geplaatst. Kort hierna werden de koningsvogels bevrijd door de herenscheuten van de erehoofdman Jan de Vos, eredeken Jan Ebben, beschermheer Karel van Soest, hoofdman Theo Kuijpers en koning Jeroen Kuijpers. Dit was voor Jeroen Kuijpers tevens zijn laatste handeling als koning van het gilde. Hierna werd hij van zijn koningszilver ontdaan en kreeg hij door de hoofdman Theo Kuijpers een zilveren herinneringsspeldje opgespeld.

Vervolgens werd er begonnen met het schieten op de publieksvogel en de koningsvogels. Bij het schieten om de publieksvogel was het Jos Zegers die met het 97e schot het laatste hout naar beneden schoot. Bij de jeugd was het dit jaar Jordi van Kessel die de vogel liet vallen en hiermee de nieuwe jeugdkoning van ons gilde werd. Na 2002 en 2004 was dit de derde keer dat Jordi van Kessel dit presteerde. Bij het koningschieten werd goed geschoten en was het uiteindelijk Jeroen Kuijpers die de koningstitel prolongeerde! Net als vorig jaar was het Jeroen die het laatste stuk hout naar beneden schoot, ditmaal met het 305e schot (inclusief herenscheuten). Dit betekent dat hij het komende jaar weer onze koning is en dat hij volgend jaar met Pinksteren een gooi naar het keizerschap kan doen.

Na de felicitaties van alle aanwezigen begonnen we met het schieten van de prijsvogel voor alle gekostumeerde leden. Hier was het Jan Loenen die met het 98e schot de geldprijs in de wacht sleepte. Hierna werd overgegaan tot het omhangen van het koningszilver bij koning en jeugdkoning en volgde de vaanoverschrijding. Met de nieuwe koning en jeugdkoning in de gelederen marcheerden we vervolgens terug naar de kapel en werd door Marcel de Vos en Erwin Vousten een aantal saluutschoten gelost om de inwoners van Groeningen aan te geven dat we een nieuwe koning in ons midden hebben. Hierna was er bij gildehuis “De Zandpoort” een vendelhulde en een kort optreden van de drumband, waarna tijdens het teren de dag nog eens doorgenomen werd.

De drumband was de volgende morgen weer vroeg uit de veren om de inwoners van Groeningen te wekken. Hierna was het om 10.30 uur met wederom prachtig weer tijd voor de Heilige Mis in de openlucht bij de kapel. Er werd voor de vele aanwezigen een mooie Mis uitgevoerd, met medewerking van de Gemengde Zangvereniging Groeningen en aalmoezenier Linssen. Na een overvendeling van de nieuwe koningen, de beschermheer en de aalmoezenier marcheerden we weer af naar het gildehuis voor de traditionele brandewijn en het teren. Hier wachtte ons als gilde een leuke verrassing. Familie van voormalig pastoor de Vree was naar Groeningen gereisd om een bijzonder cadeau te overhandigen aan de hoofdman. Graag wilden ze een fraai houtsnijwerk terugschenken aan het gilde. Dit houtsnijwerk is gemaakt door gildebroeder Harrie Cremers en is toendertijd aan pastoor de Vree geschonken. Hoofdman Theo Kuijpers nam dankbaar dit mooie geschenk in ontvangst.

Rond de klok van half zeven ‘s avonds werden de koningin en de jeugdkoningin ingehaald. Hierna zijn groepsfoto’s gemaakt bij de kapel; dit in verband met het Gildenfestijn volgend jaar in Groeningen. Hierna volgde bij het gildehuis een trom- en vendelhulde en een traktatie door de koning en jeugdkoning aan alle aanwezige kinderen.