Pinksteren 2013

19/05/2013 & 20/05/2013

Met prima weer begon Pinksteren voor het tamboerkorps van het St. Anthonius en St. Nicolaasgilde Groeningen dit jaar weer met een reveille en rondgang door Groeningen. ’s Middag verzamelden alle gekostumeerde leden van het gilde bij gildehuis “De Zandpoort” voor het koningschieten. Hier werd allereerst het nieuwe koningsschild van Maik Vloet aan de koningsketting bevestigd. Hierna vertrok het gilde naar het oude schietterrein “de Vogel” aan de Voortweg, waar volgens traditie door alle gildebroeders van 18 jaar en ouder een schot werd gelost op de houten vogel. Na het schieten keerde het gilde terug naar schietterrein “De Lêmse Kuul” en daar werd de koningsvogel op de schutsboom geplaatst. Kort hierna werden de koningsvogels bevrijd door de herenscheuten van beschermheer Karel van Soest, hoofdman Berni Kusters, erehoofdman Jan de Vos, keizer van verdienste Rini Peters, keizer Jeroen Kuijpers, koning Maik Vloet en jeugdkoning Peerke Gooren.

Wanneer Maik Vloet bij het koningschieten zou winnen, dan zou hij de titel van keizer overnemen van Jeroen Kuijpers, dus dit was een extra bijzondere wedstrijd. Ook Peerke Gooren kon bij de jeugd voor de derde opeenvolgende keer de vogel eraf schieten. Voordat de titelstrijd bij de volwassenen en bij de jeugd kon beginnen sprak beschermheer Karel van Soest eerst nog enkele woorden. Bij het schieten om de publieksvogel was het Anke van der Krabben die met het 42e schot het laatste hout naar beneden schoot. Bij de jeugd was het dit jaar Merle Ebben die de vogel na het 52e schot liet vallen en hiermee de nieuwe jeugdkoningin van het gilde werd!

Bij het koningschieten streden in totaal zeven schutters mee voor de koningstitel en uiteindelijk was het Frans Kusters die het laatste stuk hout naar beneden wist te schieten met het 250e schot. Frans was al eerder koning geweest in 1981, 1991, 1997 en 1999 en mag zich dus nu voor de vijfde maal koning van het gilde noemen. Na de felicitaties van alle aanwezigen begon het schieten van de prijsvogel voor alle gekostumeerde leden. Hier was het Sjef Versteegen die met het 25e schot de geldprijs in de wacht sleepte.

Hierna werd overgegaan tot het omhangen van het koningszilver bij de koning en de jeugdkoningin. Tenslotte volgde de vaanoverschrijding. Met de nieuwe koning en jeugdkoningin in de gelederen ging het gilde vervolgens terug naar de kapel, waar door Marcel de Vos enkele saluutschoten werden gelost om de inwoners van Groeningen aan te geven dat het gilde een nieuwe koning in haar midden heeft. Hierna was er bij gildehuis “De Zandpoort” een vendelhulde en een kort optreden van de drumband, waarna tijdens het teren de dag nog eens doorgenomen werd.

Het tamboerkorps was de volgende morgen weer vroeg uit de veren om de inwoners van Groeningen te wekken. Hierna was het om 10.30 uur weer tijd voor de Heilige Mis in de open lucht bij de kapel. Gelukkig was het ook weer prima weer en bleef de regen uit. Het was een mooie Mis, met medewerking van het Groenings Koor en pastoor Roland Kerssemakers. Na een overvendeling van de nieuwe koning en jeugdkoningin, de pastoor en jubilaris Maike Ebben-Thijssen marcheerden het gilde weer af naar het gildehuis voor de traditionele brandewijn en het teren. Rond de klok van half zeven ’s avonds werden de koningin en de jeugdkoning ingehaald. Hierna volgde bij het gildehuis een trom- en vendelhulde en een traktatie door de koning en jeugdkoningin aan alle aanwezige kinderen.

’s Avonds was het tijd voor het traditionele koninginnebal met de receptie voor de koning, koningin, jeugdkoningin, jeugdkoning, hofdames en jubilarissen. Na de receptie in “De Zandpoort” kreeg de nieuwe koning uit handen van keizer Jeroen Kuijpers de wisselbokaal overhandigd welke hoort bij het koningschap. Later op de avond kreeg de nieuwe jeugdkoningin het bijbehorende speldje op haar kostuum bevestigd en kreeg Maike Ebben-Thijssen een schildje opgespeld omdat ze 25 jaar tamboer is. Frans Kusters kreeg tevens een schildje voor zijn 50 jarig lidmaatschap. Hierna werd afscheid genomen van Peter Gooren als 2e Gildtmeester. Aansluitend werd de nieuwe 1e Gildtmeester bekendgemaakt, namelijk Rini Peters. Na dit officiële gedeelte werd er een loterij gehouden waarbij door Jeroen Kuijpers mooie prijzen werden verloot. Ook hierna kwam het feest nog goed op gang en was het nog erg gezellig. We kunnen terugkijken op een prachtige Pinksteren. Het gilde wil alle vrijwilligers en bezoekers bedanken.