Slotavond clubkampioenschap kruisboogschieten 2022-2023

10/03/2023

Afgelopen vrijdag was alweer de laatste schietavond van het clubkampioenschap kruisboogschieten traditioneel 2022-2023. Net als vorig jaar waren er acht schietavonden waarop deelnemers de mogelijkheid hadden om series te schieten. Deelname is mogelijk voor leden en aspirant-leden van het gilde en voor partners (16 jaar en ouder). Er werd geschoten in series van 24 schoten (waarvan vier proefschoten & 20 schoten die meetelden voor het algemeen klassement). Wanneer men meer dan vijf series schoot, mocht één van de series vervallen. Voor beginnende schutters mocht dit al na drie geschoten series. Het clubkampioenschap vond dit jaar alweer voor de 18e keer plaats en ook deze editie werden de schietavonden druk bezocht. Dit jaar hebben 20 schutters deelgenomen.

Nadat de laatste serie was geschoten, kon de jury bepalen wie per klasse de winnaar was geworden. De prijsuitreiking werd gedaan door hoofdman Gert-Jan de Wijse. De deelnemers hebben tijdens de acht schietavonden in totaal 91 meegetelde series geschoten van 20 schoten (exclusief proefschoten) en kwamen samen dus tot een aantal van 1.820 meegetelde schoten. Van deze 70 series schoot Jac Gerrits de hoogste individuele score, van maar liefst 195. Jac schoot op de slotavond 5x een 9, 13x een 10 en 2x een 10+ (de hoogst mogelijke score).

Gert-Jan begon de prijsuitreiking met de uitslag van het 10+ klassement. Van alle meegetelde scores is er tijdens de acht schietdagen in totaal 190 keer een 10+ geschoten. Dit staat gelijk aan een 10+ bij ruim 10% van alle schoten. De vorige editie was dit gemiddelde 8,9%, dus er is deze editie vaker een 10+ geschoten. Jac Gerrits was heer en meester in het 10+ klassement en won met een gemiddelde van 25% (25x in 100 schoten). Tweede werd Veronique Rijnen met een gemiddelde van 13% (13x in 100 schoten) en Peter Jacobs werd derde met een gemiddelde van 11% (11x in 100 schoten). Jac en Veronique ontvingen uit handen van Gert-Jan een mooi levensmiddelenpakket.

Per klasse kregen vervolgens de beste schutters ook een levensmiddelenpakket. Van de winnaars uit elke klasse (A, B en C) wint de schutter met de hoogste gemiddelde score zoals gebruikelijk ook de wisselbeker en de titel van clubkampioen! In klasse C werd Chris Rijnen verdienstelijk tweede met een score van 171,17 uit 120 schoten. Anja Elbers schoot een gemiddelde score van 172,17 uit 120 schoten en werd daarmee de winnaar van klasse C. Zij zal hiermee volgend jaar promoveren naar de B klasse. In klasse B won Peter Jacobs met een prima score van 182,00 uit 100 schoten. Peter zal door deze winst volgend jaar uitkomen in klasse A. Tweede in klasse B werd net als vorig jaar Truus Kusters, deze keer met een score van 178,00 uit 100 schoten. De derde plek was voor Rinus Thijssen, met een score van 177,57 uit 140 schoten. Dit jaar was er voor het eerst ook een klasse Opgelegd, waarbij de schutters gebruik kunnen maken van een standaard om de boog op te leggen. Deelnemers aan dit onderdeel konden niet meedoen voor de titel van clubkampioen. Winnaar in deze klasse werd Geert Verheijen met een gemiddelde score van 185,60 uit 100 schoten.

In de hoogste klasse stond Jac Gerrits er erg goed voor en het was al bijna niet meer mogelijk om hem in te halen voorafgaand aan deze laatste schietavond. Jeroen Kuijpers kwam in de buurt, maar helaas schoot hij uiteindelijk niet genoeg series om mee te mogen doen in het eindklassement. Na deze slotavond was het dan ook Jac Gerrits die voor de zevende maal met de titel van clubkampioen voor dit onderdeel aan de haal ging. Hij schoot een gemiddelde score van 191,00 uit 100 schoten en stak daarmee met kop en schouders boven de rest uit. Hij won hiermee zowel het algemeen klassement als het 10+ klassement. Veronique Rijnen werd zeer verdienstelijk tweede, met een score van 183,80 uit 100 schoten. Theo Kuijpers werd derde met 181,80 uit 100 schoten en wist helaas niet zijn titel te prolongeren. Jac kreeg het levensmiddelenpakket voor de winst in klasse A en de felbegeerde wisselbeker als clubkampioen overhandigd uit handen van Gert-Jan.

De gemiddelde score van alle schutters lag dit jaar op 177,69 en lag daarmee iets lager dan het gemiddelde van de vorige editie (178,63). We kunnen vooral weer terugkijken op een mooi en gezellig clubkampioenschap. De organisatie wil iedereen die meehielp en alle schutters en belangstellenden bedanken. Iedereen die een keer wil komen kijken bij een oefenavond of zelf mee wil doen is van harte welkom en kan contact opnemen met het gilde.