Slotavond clubkampioenschap kruisboogschieten 2023-2024

01/03/2024

Vrijdag was de laatste schietavond van het clubkampioenschap kruisboogschieten traditioneel 2023-2024, die dit jaar al weer voor de 19e keer plaatsvond. Er waren maar liefst negen schietavonden waarop deelnemers de mogelijkheid hadden om series te schieten. Deelname was mogelijk voor leden en aspirant-leden van het gilde en voor partners (16 jaar en ouder) en er werd geschoten in series van 24 schoten (waarvan vier proefschoten & 20 schoten die meetelden voor het algemeen klassement). Net als vorig jaar was er ook de mogelijkheid om opgelegd te schieten, waarbij de kruisboog op een statief kan worden gelegd, maar deze onderdelen telden niet mee voor het clubkampioenschap. Om mee te doen in het eindklassement moest men minimaal vijf series schieten op de negen schietavonden. Beginnende schutters en schutters in de opgelegd onderdelen moesten minimaal drie volledige series schieten. Wanneer men meer dan het benodigde aantal series schoot, mocht één van de series vervallen. Ook deze editie werden de schietavonden weer druk bezocht. Dit jaar hebben 21 schutters deelgenomen, waarvan er 17 meededen aan de reguliere onderdelen en 8 aan de opgelegd onderdelen. Vier schutters hebben zowel opgelegd als niet opgelegd geschoten.

Nadat alle schoten waren gelost kon de jury bepalen wie per klasse de winnaars waren geworden. De prijsuitreiking werd gedaan door hoofdman Gert-Jan de Wijse. De deelnemers hebben tijdens de negen schietavonden in totaal 119 meegetelde series geschoten (80 niet opgelegd en 39 opgelegd), dus samen kwamen ze tot een aantal van 2.380 meegetelde schoten (exclusief proefschoten). Van de 80 niet opgelegd series schoot Veronique Rijnen de hoogste individuele score, van maar liefst 192. Veronique schoot op de slotavond 1x een 7, 5x een 9, 13x een 10 en 1x een 10+ (de hoogst mogelijke score). Opgelegd schoten zowel Truus Kusters als Theo Vervoort de hoogste individuele score van 197 over 20 schoten.

Gert-Jan begon de prijsuitreiking met de uitslag van het 10+ klassement, waarbij er een prijs is voor de schutter die gemiddeld het vaakste een 10+ (de hoogst mogelijke score) schoot. Voor deze prijs keken we ook alleen naar de niet opgelegd onderdelen. Van alle meegetelde scores is er tijdens de negen schietdagen in totaal 141 keer een 10+ geschoten. Dit staat gelijk aan een 10+ bij bijna 9% van alle schoten. Jac Gerrits won nipt het 10+ klassement met een gemiddelde van 16% (16x in 100 schoten). Tweede werd Jens Loenen met een gemiddelde van 15% (15x in 100 schoten). Jac ontving uit handen van Gert-Jan een mooi levensmiddelenpakket.

Per klasse waren er vervolgens ook prijzen voor de beste schutters. Van de winnaars uit elke niet opgelegd klasse (A, B en C) wint de schutter met de hoogste gemiddelde score naast een levensmiddelenpakket ook de wisselbeker en de titel van clubkampioen. Gert-Jan begon met de opgelegd onderdelen. In klasse Opgelegd B werd nieuwkomer Gonnie Geraads tweede met een mooie score van 188,13 over 160 schoten, nét onder winnaar Maik Vloet die een score noteerde van 188,25 uit 80 schoten. In de klasse Opgelegd A lagen de scores ook erg dicht bij elkaar. De winnaar was uiteindelijk Theo Vervoort met een score van 193,67 uit 120 schoten. Jac Gerrits werd tweede met een score van 193,33 en derde werd Rinus Thijssen met 193,29.

In klasse C werd Chris Rijnen verdienstelijk tweede met een score van 172,83 uit 120 schoten. Louis Leeijen schoot een gemiddelde score van 175,50 uit 120 schoten en was daarmee heer en meester in deze klasse. Hij zal hiermee volgend jaar promoveren naar de B klasse. In klasse B won Tinie Martens met een mooie score van 181,00 uit 140 schoten en hij zal door deze winst volgend jaar uitkomen in klasse A. Tweede in klasse B werd Rinus Thijssen met een score van 176,17 uit 120 schoten en de derde prijs was voor Anja Elbers met een score van 175,40 uit 100 schoten.

In de hoogste klasse stonden voor aanvang van de slotavond verschillende schutters er erg goed voor. Door een geweldige score van 192,00 was het Veronique Rijnen die net boven veelvoudig winnaar Jac Gerrits eindigde. Met een gemiddelde score van 187,00 uit 100 schoten won ze klasse A en werd daarmee ook onze nieuwe clubkampioen. Jac Gerrits eindigde op de tweede plek met een score van 186,80 uit eveneens 100 schoten. Jens Loenen werd derde met 185,80 uit 100 schoten. Voor Veronique was het de eerste keer dat ze clubkampioen werd. Ze kreeg de felbegeerde wisselbeker en het levensmiddelenpakket overhandigd uit handen van hoofdman Gert-Jan.

De gemiddelde score van alle niet opgelegd schutters lag dit jaar op 177,37 en lag daarmee op hetzelfde niveau als de vorige editie (177,69). We kunnen zeker weer terugkijken op een mooi en gezellig clubkampioenschap. Op de slotavond werd ook Christien Rijnen bedankt voor de hulp achter de bar tijdens alle schietavonden. Ook Robby Willems en Carsten Willems werden bedankt voor het bijhouden van de scores. De organisatie wil iedereen die meehielp en alle schutters en belangstellenden bedanken. Iedereen die een keer wil komen kijken bij een oefenavond of zelf mee wil doen is van harte welkom.

Alle scores zijn te vinden op de volgende pagina.