Gemeentekoningschieten te Groeningen

02/09/2012

Eens in de twee jaar strijden de acht gilden uit de gemeente Boxmeer (Groeningen, Boxmeer, Holthees, Overloon, Sambeek, Maashees, Oeffelt en Beugen) om het gemeentekoningschap en afgelopen zondag mocht dit evenement in Groeningen plaatsvinden. Bij deze wedstrijd schiet elk gilde afzonderlijk op een houten klos. Het gilde dat de klos in het minste aantal schoten naar beneden schiet is het winnende gilde en de laatste schutter van dat gilde mag zich gedurende twee jaar gemeentekoning noemen. Ons gilde is het al meerdere keren gelukt om de klos als eerste naar beneden te halen. Zo won Marco Gerrits in 2004 en Marc Peters in 2006. Omdat Rob Martens namens ons gilde in 2010 gemeentekoning was geworden, mocht hij zijn titel verdedigen. Uiteraard hoopten we allemaal dat we ook dit jaar weer als het winnende gilde uit de strijd mochten komen.

Als gilde hebben we veel werk gestoken in de voorbereidingen van het evenement en alles liep dan ook op rolletjes. Met prachtig weer begon de middag met een gezamenlijke optocht door Groeningen. Op het schietterrein werd Rob Martens van zijn zilver ontdaan en volgde de loting door burgemeester Karel van Soest en hoofdman Berni Kusters. Na de herenscheuten kon toen echt met het schieten begonnen worden. Tijdens het schieten en gedurende de hele dag was het prachtig weer en het was dan ook erg gezellig. Naast de wedstrijd voor de gilden werd er ook door de dames en de jeugd geschoten op een aparte boom. Bij de dames won Annette Philips van het gilde van Beugen (in 49 schoten) en de jeugdbeker ging naar Carly van de Pas van het gilde van Overloon (in 74 schoten).

Het hoofdonderdeel duurde geruime tijd langer dan de andere twee wedstrijden en het was een zeer spannende strijd. Bij de meeste klossen leek het op een gegeven moment alsof ze elk moment konden vallen. Uiteindelijk was het het gilde van Holthees dat met het 165e schot de klos volledig naar beneden wist te halen. Francien Gielen wist met het laatste schot het koningschap voor het eerst naar Holthees te halen. Bovendien is ze de eerste vrouwelijke deelneemster die de titel in de wacht wist te slepen! Helaas was ons gilde er dus niet in geslaagd om te winnen, maar we waren er dicht bij. Wel hebben we het erg gezellig gehad en hebben we laten zien hoe mooi het gildewezen in onze gemeente is.

Na de wedstrijden werd overgegaan tot het officiële gedeelte buiten bij “De Zandpoort”. Hierbij werden de prijzen overhandigd en werd een vendelhulde gehouden. Ook kreeg Rob Martens hier een mooi herinneringsschild uit handen van de burgemeester. Vervolgens kreeg iedereen de mogelijkheid de winnaars te feliciteren bij de receptie. We kunnen zeker terugkijken op een geslaagde en sportieve middag. We zijn als gilde erg blij dat alles goed is verlopen en dat er zoveel belangstelling was. We willen dan ook iedereen bedanken die aanwezig was en iedereen die een steentje heeft bijgedragen aan de organisatie. Uiteraard willen we ook via deze weg de winnaars van harte feliciteren met de geweldige prestaties! Over twee jaar krijgen we allemaal weer de kans om de nieuwe gemeentekoning in de gelederen te krijgen!