Regenachtig gemeentekoningschieten in Boxmeer

03/10/2021

Met de Beugense Chris Groothusen als nieuwe gemeentekoning is de laatste editie van het gemeentelijk koningschieten als onderdeel van de gemeente Boxmeer regenachtig verlopen.

Elke twee jaar strijden de acht gilden uit de gemeente Boxmeer (Beugen, Boxmeer, Groeningen, Holthees, Maashees, Oeffelt, Overloon en Sambeek) om de titel van gemeentekoning. Bij deze wedstrijd schiet elk gilde afzonderlijk op een houten klos. Het gilde dat de klos in het minste aantal schoten naar beneden schiet is het winnende gilde en de laatste schutter van dat gilde mag zich gedurende twee jaar gemeentekoning noemen. Aanvankelijk was deze editie gepland voor 13 september 2020, maar de verschieting is meerdere keren verplaatst vanwege Corona. Gelukkig lieten de huidige maatregelen het toe om de verschieting toch nog plaats te laten vinden voordat de gemeente Boxmeer onderdeel uit gaat maken van de nieuwe gemeente Land van Cuijk.

Het oorspronkelijke programma moest wegens de uiterst herfstachtige weersomstandigheden licht worden aangepast. Maar de strijd is weer geleverd. Na 95 schoten werd duidelijk dat de Beugense Chris Groothusen de zilveren ketting als gemeentekoning mee naar huis mocht nemen. De laatste keer dat het Sint Antonius, Sint Sebastianus en Heilig Sacramentsgilde van Beugen won was in 2008 te Sambeek. Voor het gilde van Groeningen was het een lastige wedstrijd, vooral omdat al vanaf het begin de klos was gedraaid. Bij het onderdeel voor de jeugd won Evi Janssen van het Heilig Bloedsgilde van Boxmeer met het 151e schot. Het onderdeel voor de dames werd deze keer niet verschoten, omdat er te weinig deelnemers waren. Bij het gilde van Groeningen mochten vrouwen voor het eerst ook deelnemen aan het hoofdonderdeel, omdat ze sinds 2020 ook lid zijn van het gilde.

De laatste keer gemeentelijk koningschieten als onderdeel van de gemeente Boxmeer was voor de acht deelnemende gilden uit de gemeente Boxmeer tevens het moment om op waardige wijze afscheid te nemen van de vertrekkende burgemeester Karel van Soest. Zoals de heer Van Soest achttien jaar geleden is onthaald, zo is hij ook uitgezwaaid, met een traditionele vendelgroet door de aanwezige gilden. Tevens nam de vertrekkende burgemeester een speciaal ontworpen afscheidscadeau in ontvangst. Een prachtig zilveren schild met daarop het wapen van de gemeente Boxmeer en de emblemen van de acht gilden in de vorm van een meanderende Maas.

Hoewel Chris Groothusen zich voor altijd de laatste gemeentekoning van de gemeente Boxmeer mag noemen, komt er met het vaarwel van die gemeente waarschijnlijk geen einde aan het gezamenlijke koningschieten. Hoe het er in de toekomst uit zal zien zal met de tijd duidelijk worden. Maar het is een traditie om in stand te blijven houden.