Kringgildedag Oploo

18/06/2023

Het St. Anthonius en St. Nicolaasgilde uit Groeningen was zondag 18 juni jl. aanwezig op de Kringgildedag in Oploo. We hebben genoten. Wat een schitterende dag en perfect georganiseerd! Complimenten voor het Sint Matthiasgilde van Oploo.

De dag begon ’s ochtends met een Heilige Mis waarvoor het koningspaar en een afvaardiging van het bestuur uitgenodigd was. Hierna volgde de koffietafel en de traditionele erewijn. Om 12.30 uur trok de optocht met bijna 30 gilden door de straten van Oploo. Na een week met temperaturen van 30 graden was het die dag gelukkig iets minder warm. Er viel een enkel druppeltje regen maar niet noemenswaardig. De zon bleef gelukkig achter de wolken.

Ons gilde werd dit jaar weer eens voorgegaan door een standaardruiter met paard. Ook liep er weer een aantal kleine jeugd (vanaf 5 jaar) mee als zilverdrager of vendelier. De optocht eindigde op het feestterrein bij de watermolen van Oploo waar de indrukwekkende massale opmars en het slangendefilé plaatsvond. Hierna startten de diverse wedstrijden. Ons gilde heeft deelgenomen aan de wedstrijden trommen, vendelen, geweerschieten en kruisboogschieten.

Voor de 1e keer deed er vanuit ons gilde een jeugdvendelgroep mee met de vendelwedstrijden. Deze groep, welke bestond uit Isa de Vos, Tessel Kamminga en Ilan Velthuis behaalde de 1e prijs. Isa de Vos behaalde ook een 1e prijs bij het individueel vendelen in de jeugdklasse. Ilan Velthuis deed voor de 1e keer mee met de muziektromwedstrijden en behaalde de 1e prijs in de jeugdklasse. Sjors van der Zanden behaalde een 1e prijs bij het geweerschieten in de jeugdklasse. Ook voor hem was dit de 1e keer dat hij aan een schietwedstrijd op een gildedag meedeed. De jeugdleden waren dus zeer succesvol op deze gildedag! Het gilde van Oploo reikte aan alle aanwezige jeugdleden een herinneringsspeldje uit.

Bij de kruisboogwedstrijden bij het onderdeel “Korps” behaalden onze kruisboogschutters (Jac Gerrits, Peter Jacobs, Theo van Kessel en Rinus Thijssen) een 1e prijs. Dan was er nog het Algemeen Klassement. Het gilde van Groeningen valt in de A-Klasse (30 personen en meer). Helaas vielen we niet in de prijzen en ging het gilde van Oeffelt met de 1e prijs naar huis. Het gilde van Blitterswijck mocht de Ereprijs in ontvangst nemen.

Kortom hebben we een schitterende dag gehad en fantastisch dat de jeugdleden diverse 1e prijzen hebben behaald. Om trots op te zijn!