Jeugdschutters Nederlands Kampioen!

25/06/2011 & 26/06/2011

Afgelopen weekend waren we met een groot aantal schutters afgereisd naar Luyksgestel voor het Nederlands Kampioenschap Wipboomschieten Opgelegd 2011. Zowel bij de jeugd als bij de volwassenen hebben we de afgelopen jaren goede prestaties geleverd, dus ook nu waren de verwachtingen weer hoog. Zaterdag was het eerst de jeugd die hun kunsten mocht vertonen. Voor Groeningen hadden we vijf deelnemers, namelijk Jens Loenen, Tom van Buijtene, Fons Stam, Tren Baltussen en Luca Smits.

Op het hoofdonderdeel voor tweetallen waren er slechts drie teams die de eerste ronde de volledige score van 12 wisten te schieten. Ons tweetal met Jens Loenen en Tren Baltussen was gelukkig een van deze drie. Hierna begon de strijd echt en werd veel gevraagd van onze jeugdige schutters. Er bleven uiteindelijk nog twee teams over en ook toen duurde het lang voordat de strijd was gestreden. Nadat eerst Tren ons tweetal op de been hield met een geschoten punt, was het even later Jens die het winnende schot loste! Hiermee werd ons tweetal Nederlands Kampioen op het belangrijkste onderdeel bij de jeugd! Een bijzondere prijs, die hiermee alweer voor de vierde maal (na 2001, 2002 en 2007) naar Groeningen is gehaald.

Ook in het onderdeel voor koppels werd goed geschoten. Het koppel van Tom van Buijtene en Fons Stam sleepte hier de hoogste prijs in de wacht. Als klap op de vuurpijl werd ook individueel goed gepresteerd door Tom van Buijtene; hij werd 1e in het onderdeel Personeel. Persoonlijk Nederlands Kampioen werd Henri Michels van St. Joris en St. Sebastiaan uit Enschot. Al met al een bijzonder goede prestatie van onze jeugdleden. Ze hebben weer eens laten zien dat onze schutters bij de beste van het land behoren. Bij terugkomst in Groeningen stond bij het clubgebouw een grote groep belangstellenden te wachten en werden de schutters gefeliciteerd.

Foto’s: St. Martinusgilde Luyksgestel

De volgende dag was het Nederlands Kampioenschap voor alle schutters. Ook nu hadden we een grote delegatie uit Groeningen, van maar liefst zestien schutters. Dit was een goede opkomst, zeker gezien het feit dat het een behoorlijk eind rijden was. Op het hoofdonderdeel voor viertallen schoot één van onze vier viertallen de volle score van 12. De schutters in dit viertal waren Suzan Vloet, Sietse Postmus, Maik Vloet en Jos Vloet. Van de 44 deelnemende viertallen waren er slechts tien die met de volle score doorgingen naar de volgende ronde. Helaas schoot ons viertal in deze ronde een nul en daarmee was de kans op het kampioenschap verkeken. Uiteindelijk werd een viertal van St. Antonius – St. Sebastiaan uit Udenhout Nederlands Kampioen Opgelegd Viertallen. De schutters hiervan zijn Frans Vriens, Marcel Manni, Geert Weijtmans en Toon Weijtmans. Bijzonder genoeg waren drie van deze vier schutters ook onderdeel van het winnende viertal op het NK Vrije Hand ditzelfde jaar. Op het onderdeel Korps werd ons viertal uiteindelijk nog negende.

Individueel was er voor Sietse Postmus nog een 10e prijs in het onderdeel Personeel. Helaas vielen onze overige schutters diverse keren nét buiten de prijzen. Persoonlijk Nederlands Kampioen Opgelegd werd Jan Bijnen van St. Joris uit Geldrop. Helaas had er dus op de zondag iets meer in gezeten, maar het was toch zeker een erg gezellige dag. Al met al kunnen we met dank aan onze jeugdige schutters terugkijken op een mooi en succesvol Nederlands Kampioenschap voor de schutterij van het gilde van Groeningen.