Vrije Gildedag Heijen

19/06/2011

Op zondag 19 juni waren we als gilde aanwezig op de Vrije Gildedag in Heijen. Voor onze nieuwe koning Maik Vloet en jeugdkoning Peerke Gooren was dit de eerste gildedag in deze hoedanigheid. Voor een afvaardiging van ons gilde begon de dag al eerder met een goed verzorgde Heilige Mis en koffietafel. Zoals gebruikelijk volgde daarna voor alle gilden de optocht door het dorp. Als gilde waren we 39e in de optocht met in totaal 45 deelnemende gilden. Na de optocht werd een massale opmars gehouden en trokken alle gilden in slangendefilé over het terrein.

Na de optocht was het weer tijd voor de verschillende wedstrijden vendelen, trommen en geweerschieten. Gedurende de optocht was het nog redelijk droog gebleven, maar tijdens de wedstrijden werd het weer erg slecht met veel wind en regen. Uiteindelijk waren enkel de geweerschutters erin geslaagd om prijzen in de wacht te slepen. Marcel de Vos won een 2e prijs bij het onderdeel Kampioen, Tinie Martens een 2e prijs bij het onderdeel Vrije Hand, Sjef Versteegen een 3e prijs bij het onderdeel Vrije Hand en daarnaast wonnen Tom van Buijtene, Jens Loenen en Fons Stam respectievelijk een 1e, 2e en 3e prijs bij het onderdeel Jeugd 12 t/m 17 jaar. Tevens was het viertal met de schutters Jan Loenen, Marcel de Vos, Sjef Versteegen en Theo Kuijpers erin geslaagd om zowel een 1e prijs te behalen bij het onderdeel Korps Wip als bij het onderdeel Viertallen Wip. Het viertal met de schutters Mörgan Veekens, Jens Loenen, Rob Martens en Tinie Martens waren er tenslotte nog in geslaagd om een 2e prijs te behalen bij het onderdeel Korps Klos. Bij de andere disciplines vielen we helaas niet in de prijzen.

Bij de prijsuitreiking zou tevens de uitslag van het algemeen klassement bekend gemaakt worden. Helaas waren we hier niet bij aanwezig, omdat we als gilde een serenade mochten brengen voor Rinus en Tonny Thijssen. Ter ere van hun 40-jarig jubileum hebben we een tromhulde en vendelhulde gebracht bij “De Zandpoort”. Later op de avond kregen we het mooie bericht dat we er als gilde in zijn geslaagd om de Ereprijs in het algemeen klassement te behalen. Aangezien het gilde van Beugen hetzelfde puntentotaal had, moesten we deze prijs echter wel met hun delen. Vorig jaar nog haalde ons gilde ook al de Ereprijs op de Kringgildedag in Boxmeer, maar de laatste keer dat het hier op een Vrije Gildedag in was geslaagd was op 3 juni 2007 op de Vrije Gildedag in Milsbeek. Ondanks het slechte weer konden we dus zeker terugkijken op een geslaagde gildedag. We willen het gilde van Heijen bedanken voor de goede organisatie.