Overlijden Harrie Cremers

12/07/2010

In de vroege ochtend van maandag 12 juli bereikte ons het droevige bericht dat Harrie Cremers die nacht was overleden. Hierdoor is in Groeningen een markante persoon verloren gegaan. Harrie was een man van het dorp Groeningen, of beter gezegd een man vóór het dorp Groeningen. Niet alleen Groeningen lag hem aan het hart, maar zeer zeker ook de verenigingen in en rondom Groeningen. Harrie heeft diverse functies vervuld bij verschillende verenigingen, zo was hij onder andere hopman bij de verkenners en priester bij de boerenbruiloft met carnaval. Toch willen wij het graag hebben over zijn inzet voor het St. Anthonius en St. Nicolaasgilde; het gilde waar Harrie zich heel erg betrokken bij voelde. Hij heeft tijdens zijn lidmaatschap verschillende functies vervuld, zo heeft hij maar liefst 15 jaar deel uitgemaakt van het bestuur waarbij hij onder andere secretaris (1e Deken), penningmeester (2e Deken) en Gildtmeester was. Bovendien is hij betrokken geweest bij de organisatie van een Kringgildedag. Daarnaast was hij maar liefst 50 jaar gildebroeder in 2009.

De jeugd had een bijzondere plaats bij Harrie, zo was hij met Pasen vaak paashaas en rond 5 december had hij regelmatig de mantel aan en de mijter op. Harrie genoot van het enthousiasme van de jeugd en de jeugd had veel plezier van de grappen en grollen van Harrie. Harrie wist humor en serieus zijn goed te combineren. Dit blijkt wel uit de spreuken die Harrie op zijn koningsschilden heeft laten graveren, nadat hij zich in totaal tot drie keer toe koning had geschoten. Voor de schilden zie bijgaande links:
1984
1989
1990

In 1991 heeft Harrie niet mee kunnen schieten om het keizerschap omdat hij enkele weken voor Pinksteren werd getroffen door een hartinfarct. Harrie was een perfectionist die de dingen tot in de puntjes verzorgd wilde hebben. Harrie heeft een zeer lange periode het veldkapelletje aan de Voortweg verzorgd en hij zorgde ervoor dat alles er prima uitzag. Geen onkruid, op tijd snoeien, bloemen verzorgen, zelfs kaarsen maakte Harrie zelf voor in het kapelletje. Niet alleen als kaarsenmaker, maar ook als kunstenaar heeft Harrie zijn sporen verdiend. Houtsnijwerk was de favoriete bezigheid van Harrie. Zo heeft Harrie onder andere voor veel verenigingen een stukje houtsnijwerk geleverd bij afscheid van leden van de desbetreffende vereniging, als dank voor de bewezen diensten. Beelden zoals je hieronder kunt zien, heeft Harrie heel veel gemaakt. Gelukkig hebben wij als gilde ook de twee onderstaande beelden van Harrie; een St. Anthonius beeld en een St. Nicolaas beeld. Deze beelden zullen een mooie plaats blijven houden in het clubgebouw, waardoor wij toch altijd aan Harrie blijven denken.

Harrie was een voorbeeld voor velen. Hij blijft voor ons een man ván Groeningen en vóór Groeningen. Hij was vooral iemand die het gilde heeft gemaakt tot dat wat het nu is. Harrie bedankt voor alles.

Voor het prentje van de afscheidsdienst kunt u op de volgende link klikken (pdf).