Pinksteren 2012

27/05/2012 & 28/05/2012

Ook deze Pinksterdagen stonden voor ons gilde weer in het teken van het koningschieten. Op 1e Pinksterdag trok het tamboerkorps dan ook weer vroeg door het dorp om de inwoners van Groeningen hiervan op de hoogte te brengen. In de middag verzamelden alle gekostumeerde leden van het gilde zich bij gildehuis “De Zandpoort” voor het koningschieten. Met uitstekend weer vertrok het gilde naar het oude schietterrein “De Vogel” aan de Voortweg. Hier werd het nieuwe koningsschild aan de koningsketting bevestigd en kreeg Maik Vloet van de hoofdman de koningsspeld opgespeld. Vervolgens werd door alle gildebroeders van 18 jaar en ouder een schot gelost op de houten vogel. Op dit oude schietterrein is eeuwenlang om het koningschap gestreden en het heeft dan ook nog steeds een bijzondere betekenis voor ons gilde. Na het schieten ging het gilde naar schietterrein “De Lêmse Kuul” waar gelijk bij aankomst de koningsvogel op de boom werd geplaatst. De koningsvogels werden vervolgens bevrijd middels de herenscheuten, die gelost werden door hoofdman Berni Kusters, beschermheer Karel van Soest, keizer Jeroen Kuijpers, erehoofdman Jan de Vos, keizer van verdienste Rini Peters en koning Maik Vloet. De keizer schoot hierbij enkel op de jeugdvogel.

Voordat de titelstrijd bij de volwassenen en bij de jeugd kon beginnen sprak beschermheer Karel van Soest eerst nog enkele woorden en gaf hij aan dat hij hoopte dat het een mooie strijd zou worden. Voor het publiek was er de mogelijkheid om te schieten op een publieksvogel en bij dit onderdeel waren maar liefst 21 deelnemers. Rianne Jans was degene die het laatste stuk hout met het 120e schot naar beneden wist te schieten en daarmee een mooie prijs won. Bij de jeugd hadden we dit jaar vijf deelnemers. Uiteindelijk was het de jeugdkoning van het afgelopen jaar zowaar gelukt om zijn titel te prolongeren! Peerke Gooren kreeg het voor elkaar om met het 74e schot (inclusief zes herenscheuten) de vogel naar beneden te schieten. Hiermee werd Peerke voor de tweede keer jeugdkoning van ons gilde!

Bij het koningschieten voor volwassenen hadden we acht kanshebbers. Dit was vergeleken met voorgaande jaren een laag aantal. Maar dat maakte de wil om te winnen bij de deelnemers er niet minder om. Uiteindelijk was het ook bij dit onderdeel de winnaar van vorig jaar gelukt om zijn titel te prolongeren! Het was Maik Vloet namelijk gelukt om met het 253e schot (inclusief vijf herenscheuten) het laatste stukje van de vogel naar beneden te schieten. Maik werd hiermee voor de tweede opeenvolgende keer koning van ons gilde. Na de felicitaties van alle aanwezigen begon het schieten van de prijsvogel voor alle gekostumeerde leden. Hier hadden we maar liefst 28 deelnemers. Uiteindelijk was Tonny School de winnaar, toen hij met het 109e schot de vogel naar beneden schoot. Gedurende de verschillende verschietingen was gildebroeder Sjaak Kessels druk bezig met het maken van verschillende snacks zoals broodjes hamburger en porties kibbeling. Deze snacks vielen bij de vele bezoekers goed in de smaak!

Toen alle prijzen verdeeld waren, werd overgegaan tot het omhangen van het koningszilver en volgde de vaanoverschrijding door de nieuwe jeugdkoning en koning. Met de nieuwe koningen in de gelederen marcheerde het voltallige gilde naar de kapel. Hier loste 2e Deken Marcel de Vos vier saluutschoten om de inwoners van Groeningen te laten weten dat we een nieuwe koning hebben. Hierna trokken het gilde naar gildehuis “De Zandpoort”, waar een vendelhulde en tromhulde werd gegeven. Tijdens het teren werd vervolgens door iedereen de drukke dag doorgenomen.

Ook de volgende morgen was het tamboerkorps weer vroeg van de partij voor een reveille door Groeningen. Later op de dag verzamelde het gehele gilde zich weer voor een mooie Heilige Mis die in de openlucht werd gegeven bij de kapel van Groeningen. Ook nu hadden we prima weer en met medewerking van de Gemengde Zangvereniging Groeningen en pastoor Roland Kerssemakers werd het een prachtige Mis. Ook jubilaris Jan de Vos had een ereplaats gekregen tijdens deze Mis. Hoofdman Berni Kusters liet tijdens de Mis nog weten dat het gilde nieuwe zwaaivendels had gekregen. Even later werd er nog met deze zwaaivendels een vendeldemonstratie gegeven door vier vendeliers. Na een overvendeling van de koning, de jeugdkoning, de jubilaris en de pastoor marcheerde het gilde weer af naar het gildehuis voor de traditionele brandewijn en het teren.

Rond de klok van half zeven ‘s avonds werden achtereenvolgens jeugdkoningin Jilke Hermens en koningin Hilde Abels ingehaald. Hierna volgde bij het gildehuis een trom- en vendelhulde en was er uit handen van koning Maik Vloet een traktatie voor de jeugd. Aansluitend begon het koninginnebal met de receptie voor de koning, koningin, jeugdkoning, jeugdkoningin, hofdames en jubilaris. De avond was druk bezocht en het was erg gezellig. Na de receptie kreeg Maik Vloet uit handen van keizer Jeroen Kuijpers de koningsbokaal uitgereikt. Vervolgens kreeg Peerke Gooren het jeugdkoningsspeldje op zijn kostuum bevestigd en werd jubilaris Jan de Vos gehuldigd door hoofdman Berni Kusters vanwege zijn 40 jarig lidmaatschap. Hierna werd er afscheid genomen van 2e Gildtmeester Bert Willems. 1e Deken Robby Willems kreeg het woord om de nieuwe 1e Gildtmeester bekend te maken en dit werd Theo van Bree. Na dit officiële gedeelte was er nog een loterij, waar mooie prijzen te winnen waren. Het feest ging ondertussen gewoon door en iedereen had het goed naar de zin. We kunnen terugkijken op een aantal prachtige Pinksterdagen, waarbij alles erg goed is verlopen. Het gilde wil alle vrijwilligers en bezoekers bedanken.