Slotavond clubkampioenschap kruisboogschieten 2010-2011

11/03/2011

Vrijdag stond de laatste schietavond van het clubkampioenschap kruisboogschieten 2010-2011 gepland. Op deze avond was er voor iedereen de laatste mogelijkheid om zich in de prijzen te schieten. Aan het einde van de avond zouden we weten wie de nieuwe clubkampioen kruisboogschieten is geworden. Het clubkampioenschap kruisboogschieten vonden dit jaar alweer voor de zevende keer plaats en ook deze keer zijn alle schietavonden druk bezocht.

Nadat iedereen zijn of haar laatste serie had geschoten konden we gaan berekeningen wie in elke klasse het beste had geschoten over alle schietavonden heen. Toen dit allemaal op papier stond, konden Jac Gerrits en Christien Rijnen namens de organisatie de prijzen uitreiken. Dit jaar waren er maar liefst zeven schietavonden die meetelden voor het clubkampioenschap en in totaal hebben 25 verschillende schutters deelgenomen. Helaas waren er hiervan 6 die niet het minimaal benodigde aantal series van 3 stuks heeft geschoten. Iedere wedstrijdavond kreeg elke deelnemer de gelegenheid om series te schieten van 24 schoten (vier proefschoten & 20 schoten die meetellen voor het algemeen klassement). Wanneer men meer dan drie series had geschoten, mocht een van de geschoten series vervallen. De 25 deelnemers van dit jaar hebben tijdens de zeven schietavonden in totaal 87 meegetelde series geschoten van 24 schoten (inclusief proefschoten). Er zijn dus in totaal niet minder dan 1.740 meegetelde schoten gelost op de vier verschillende kruisboogbanen (exclusief proefschoten). Dit is exact hetzelfde aantal series en schoten als de vorige editie van het clubkampioenschap (toen over 6 schietavonden).

Van de 87 meegetelde volledig geschoten series behaalde Maik Vloet de hoogste individuele score, met een fantastische score van 193 (op 21-02-2011). Hij schoot op de laatste avond zeven maal een 9, twaalf maal een 10 en een keer een 10+! Van alle scores die meetellen voor het algemeen klassement is er tijdens de zeven schietdagen in totaal 184 keer een 10+ (de hoogst mogelijke score) geschoten. Bijzonder is dat ook dit aantal precies gelijk aan het aantal van vorig jaar! Dit staat gelijk aan een gemiddelde van 0,1057 (gemiddeld schoten alle schutters samen dus in 10,57% van de schoten een 10+). In dit opzicht hebben we in vergelijking met vorig jaar dus precies even goed geschoten.

De schutter met het meeste aantal 10+en in één geschoten serie was Sander Gerrits. Hij schoot op 11-03-2011 een serie met 8 maal een 10+ over 20 schoten. Vorig jaar schoot hij ook het meeste aantal keer een 10+ in een serie, maar toen was het 7 stuks. Ook Sander blijft zich dus verbeteren! Jac Gerrits schoot op 29-11-2011 een aantal van 7 maal een 10+ in een serie en volgde hiermee zijn zoon dus op de voet. Wel had Jac over alle geschoten series het hoogste 10+ gemiddelde en won hiermee het 10+ klassement. Hij had een geweldig gemiddelde van 0,2333 (14 keer een 10+ in 60 schoten) en dit is tevens het hoogste gemiddelde dat tot nu toe is geschoten tijdens alle edities van ons clubkampioenschap kruisboogschieten. Hij ontving uit handen van de organisatie een trofee als winnaar van het 10+ klassement.

Vervolgens werden de uitslagen per klasse een voor een kenbaar gemaakt. De schutters per klasse die op de derde, tweede en eerste plek waren geëindigd kregen een geldprijs. De winnaar van elke klasse kreeg hiernaast een medaille en een bos bloemen. De schutter met de hoogste gemiddelde individuele score kreeg bovendien de felbegeerde wisselbeker en de titel van clubkampioen 2010-2011. Derde in klasse C werd Carsten Willems (met een score van 173,33) en Jos Kusters eindigde net boven hem met een score van 173,50. De beste in klasse C was Christien Rijnen, met een score van 174,00 uit zes geschoten series. In klasse B won Jos Vloet. In drie geschoten series behaalde hij een gemiddelde score van 184,00. Tweede in deze klasse werd Veronique Rijnen (met een score van 182,50) en derde werd Anja Elbers (met een score van 182,00). In klasse A was de derde plaats voor Sander Gerrits, met een score van 189,00 uit vier series. Slechts twee schutters haalde dit jaar een gemiddelde boven de 190,00 en wel Jeroen Kuijpers en Maik Vloet. Het was erg spannend wie deze hoogste klasse zou gaan winnen, maar uiteindelijk won Maik. Hij behaalde een gemiddelde score van maar liefst 191,33 en wist daarmee maar net Jeroen onder zich te laten. Jeroen schoot namelijk 191,25 en pakte daarmee verdienstelijk de tweede prijs in klasse A. Door zijn goede score werd uiteindelijk Maik Vloet onze nieuwe clubkampioen en nam het stokje daarmee over van Lucy Kusters.

De gemiddelde score van alle schutters die deel hebben genomen aan het kampioenschap lag dit jaar op 178,63 en dit is een kleine stijging ten opzichte van vorig jaar (178,54). Wel is duidelijk te zien dat we allemaal steeds beter gaan schieten. Ook na de prijsuitreiking was het nog erg gezellig en er kan dan ook weer teruggekeken worden op een mooie reeks schietavonden en een goed verlopen clubkampioenschap. De organisatie wil iedereen bedanken die heeft meegeholpen tijdens de schietavonden. We hopen iedereen volgend jaar weer te zien, zodat we ook dan weer in een sportieve strijd onderling kunnen bepalen wie de nieuwe clubkampioen gaat worden!